Publisert 4. februar 2000

Industri Energi varsler i dag plassoppsigelse og mulig streik i borebedriften KCA Deutag fra og med fredag 27. juli.

Plassoppsigelse varsles 14 dager i forkant av en mulig streik, og gjelder i dette tilfellet 159 Industri Energi -medlemmer på installasjonene Ringhorne (Esso) og Kvitebjørn (Statoil), der KCA Deutag har boreoppdrag. Industri Energi har også oversendt saken til Riksmekleren, og avventer nå eventuell innkalling til mekling. Ifølge Industri Energi er hensikten «å harmonisere dagens OLF-avtale med flyteriggnæringen.» KCA Deutag ble ikke rammet av OLFs lockoutvarsel eller regjeringens vedtak om tvungen lønnsnemnd tidligere denne uken.

– Bakgrunnen for plassoppsigelsen er at alle øvrige borebedrifter på norsk sokkel er omfattet av Flyteriggavtalen med Norges Rederiforbund (NR), ikke OLF. Det er viktig for Industri Energi og SAFE at det er likeverdige avtaler med disse to arbeidsgiverorganisasjonene, sier organisasjonen på sine hjemmesider.

Videre presiserer Industri Energi: «Flyteriggavtalen ble ferdigforhandlet 31. mai i år. I Flyteriggavtale med NR står det at Industri Energi ikke har lov til å inngå nye tariffavtaler med avvikende lønns og arbeidsvilkår. I og med at OLF har nektet å gå med på de samme kravene som Industri Energi ble enige om med Norges Rederiforbund, iverksettes denne klausulen for Industri Energis medlemmer i KCA Deutag.»

– Slik er spillereglene. Og slik bør det også være. Verken vi eller Norges Rederiforbund kan gå med på at bedrifter som er med i OLF har dårligere vilkår for sine ansatte enn samme type bedrifter som er med i Norges Rederiforbund. Det gir for det første medlemmene våre i OLF-området dårligere vilkår, og for det andre blir det et uheldig konkurranseforhold mellom OLF-bedrifter og NR-bedrifter, sier forbundssekretær Ommund Stokka i Industri Energi.

– Jeg håper OLF tar dette som en oppfordring om denne gangen å føre reelle forhandlinger med Industri Energi, sier Stokka.

Unntatt lønnsnemnd
Industri Energi og SAFE hadde tre avtaler ute i konflikt, Forpleiningsavtalen og Operatøravtalen (Industri Energi) og Sokkeloverenskomsten (SAFE). OLF varslet lockout torsdag 5. juli for alle organiserte på Forpleiningsavtalen, Operatøravtalen og Sokkeloverenskomsten, men ikke på Borebedriftsavtalen. Da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm 10. juli innførte tvungen lønnsnemnd for Operatøravtalen, Forpleiningsavalen (Industri Energi) og Sokkeloverenskomsten (SAFE) til Rikslønnsnemnda, var ikke Borebedriftsavtalen til Industri Energi inkludert og den har ikke vært behandlet hos Riksmekleren.

Dette er sokkelavtalene ( kilde: Industri Energi ):
Sokkelavtalene er en tariffavtale for de som arbeider offshore for oljeselskapene og ansatte innen forpleining og boring.

Avtalene er mellom Oljeindustriens Landsforening, OLF, og fagforbundene Industri Energi, SAFE og Lederne, og omfatter rundt 7100 ansatte på de faste installasjonene på norsk sokkel. De aller fleste er fagarbeidere med to år på videregående skole og to – to og et halvt år i lære.

Operatøravtalen forhandles med fagforbund: Industri Energi, SAFE og Lederne.
Bedrifter: BP Norge AS, Statoil ASA, AS Norske Shell, Esso Norge AS, Talisman Energy Norge AS, ConocoPhillips Norge AS, GdF Suez E&P Norge AS og Marathon Oil.

Boreavtalen forhandles med Industri Energi.
Bedrift: KCA Deutag Drilling Norge AS

Forpleiningsavtalen forhandles med Industri Energi.
Bedrifter: Sodexo Remote Sites Norway, ESS Support Services, Statoil ASA og NOC services.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger