Ny strømledning gir industrimuligheter

Publisert 30. september 2014

Statnett-beslutning verdifull for Hammerfest-regionen.

Underkapasitet på elektrisk kraft har ført til at Snøhvit- anlegget ved enkelte anledninger har måttet levere kraft i det lokale nettet. Manglende kraft har også vært en utfordring når videre industriutvikling i regionen skulle planlegges, og kunne blitt en ”show stopper” om Gasscos infrastrukturutredning på ny skulle sparke liv i idéen om et Tog II på Melkøya. Nå er plutselig mulighetene åpne igjen.

I styremøtet i Statnett 26.september ble investeringsbeslutning for videreføring av 420 kV ledning fra Balsfjord til Skaidi fattet.

– Større behov fra industrien
-Vi er godt i gang med ny 420 kV ledning fra Ofoten til Balsfjord, og vedtak om videreføring fra Balsfjord til Skaidi representerer en ytterligere økt forsyningssikkerhet i nord, sier Auke Lont, konsernsjef i Statnett. Dette er et stort investeringsprosjekt og en viktig satsning for Nord-Norge, sa han, og mente satte selskapet i stand til å kunne komme raskest mulig i gang med en utbygging etter at endelig konsesjon foreligger fra OED. Ifølge Statnett er strekningen fra Skaidi til Hammerfest, #en industriradial fra sentralnettet” og man forventer ”større behov fra industrien.”

Beslutningen baserer seg på trinnvis utbygging nordover fra Balsfjord; en ca 300 km ny ledning fra Balsfjord til Skaidi, ny Skillemoen stasjon ved Alta og deler av ny Skaidi stasjon, til en kostnad av mellom NOK 4 og 6 milliarder.

–Kapasiteten i nord bedres samtidig som samfunnsøkonomisk rasjonell utbygging ivaretas, sa Lont, som mener byggetrinnet som nå er besluttet ”er nødvendig av hensyn til forbruk som allerede er etablert eller vedtatt.” Konsesjonen for videreføring fra Balsfjord er påklaget og ligger hos OED for endelig avklaring.

– Nye muligheter for industri og utvikling

Meldingen om Stanetts beslutning blir godt mottatt hos regionens største industriaktør pg operatør av Snøhvit/Hammerfest LNG, Statoil.

– Det er en god nyhet at Statnett har tatt investeringsbeslutning, og vi har hatt dialog med Statnett og Hammerfest Energi, sier Morten Eek, informasjonssjef for blant annet Statoils behandlingsanlegg på land til Petro Media News.

I likhet med mange i Hammerfest, å han gjerne at ledningene ble lagt helt fram til byen allerede nå.

– Vi skulle også gjerne sett en tidligere ferdigstilling av linjene, men totalt sett betyr utbyggingen at forsyningssikkerheten styrkes for Finnmark og Troms. Linjene vil også bety nye muligheter for industri og utvikling i Nordområdene på lang sikt, sier han.

Les også:

Vanetenkning og personlig prestisje hindrer industriell utvikling i nor d.

Gass til industri – framtiden i nord?

10 observasjoner som bestemmer Barentshavets gassframtid

Interessert i nordnorsk petroleumsutvikling? Meld deg på Leverandørindustriens Nordområdekonferanse 2014 .

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger