Publisert 4. februar 2000

Næringslivet og myndighetene har fått et nytt våpen i kampen mot utslipp: VisSim har utviklet en ny programvare som gjør at man kan bruke eksisterende radarer og maskinvare for å automatisk oppdage og følge oljeutslipp.

Det Hortenbaserte selskapet VisSim viste fram teknologien sin på VTS 2008-symposiet i Bergen i forrige uke, og regner med å ha det første produktet ferdig installert hos kunder om ett par måneder.

NYTT SYSTEM: Peter Eade (t.h.) demonstrerer
selskapets nye system. (Foto: VISSIM)

Selv betegner selskapet teknologien som et gjennombrudd.

Tolker støy
– Vi er først med muligheten for å automatisk oppdage og følge oljeutslipp ved bruk av et eksisterende Vessel Traffic Service-system. For å ta i bruk vårt system trenger man ikke nytt utstyr, det er kun snakk om en programvare som tolker informasjonen fra radaren på en ny måte, forteller salgs- og markedsdirektør i selskapet, Peter Eade, til Oilinfo.

Prinsippet bak programvaren er relativt enkel. Når olje havner på vann, roer det ned overflaten, og det er denne forskjellen i overflatebevegelse programvaren ser etter. Men for å få til dette har selskapet hatt en annerledes tilnærming.

– Ved bruk av radar på sjøen får man såkalt «sea clutter», støy fra sjøen. De fleste av våre konkurrenter filtrerer ut denne støyen, men vi prosesserer alt sammen. Det betyr at vi får veldig mye inndata, men samtidig kan vi oppdage mindre utslag på radaren enn mange andre. Det er grunnlaget for at vi klarer å oppdage utslippene, sier Eade til Oilinfo.

Programvaren kan installeres parallelt med gammelt utstyr, eller det kan integreres med VisSims egen Vessel Traffic Service (VTS).

Avslører miljøsvin
Den nye programvaren gjør at man lettere kan reagere i forhold til å begrense oljeutslipp, men det gjør også livet lettere forde som går med en miljødetektiv i magen:

– Det hender jo at skip spyler ut tankene sine etter å ha forlatt havn. Slik det er nå, oppdager man gjerne ikke utslippet før det flyter i land etter mange timer, og da er det for seint å finne ut hvem utslippet kommer fra. Med vårt system får du opp oljeflaket med en gang, og du ser faktisk oljeutslippet bak skipet. Du kan se med en gang hvem som har gjort det, forteller Eade.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger