Publisert 4. februar 2000

Regjeringen fremmet fredag 16. desember en proposisjon til Stortinget om å godkjenne undervannskompresjon som vil øke utvinningen for feltene åsgard og Mikkel.

– åsgard undervannskompresjon er et viktig bidrag til økt utvinning fra åsgard og Mikkel, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

– Prosjektet er et teknologisprang i utviklingen av neste generasjons undervannsanlegg på norsk sokkel. Teknologien kan bidra til økt utvinning også andre steder og demonstrerer at den norske olje- og gassnæringen ligger i front teknologisk internasjonalt, sier Borten Moe. ?

øke utvinningsgraden
åsgard undervannskompresjon innebærer at en kompressor plasseres på havbunnen for å øke utvinningsgraden fra feltene åsgard og Mikkel. økt produksjon bidrar også til å forlenge levetiden på innretningene åsgard A og B. Samtidig legger man til rette for produksjon av andre olje- og gassressurser i området.
åsgard-feltet har vært i produksjon siden 2000 og Mikkel-feltet siden 2003. Prosjektet vil øke utvinningen fra feltene med 29 milliarder Sm3 gass, noe som tilsvarer 280 millioner fat oljeekvivalenter. Investeringene i prosjektet er på 13,1 milliarder kroner, og Statoil er operatør på feltene.

Petroleumsindustrien har gjennom flere år arbeidet med å flytte prosesseringsutstyr ned på havbunnen. Dette reduserer kostnader og øker utvinningen.??

Havbunnsbasert prosessering og gasskompresjon representerer neste generasjons olje- og gassutbygging. Teknologien vil også kunne nyttiggjøres i andre utbyggingsprosjekter på norsk kontinentalsokkel.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger