Publisert 25. februar 2008

Etter tolv års pause skal det på nytt startes opplæring av dykkere som skal arbeide på ekstreme dyp i Nordsjøen.

NTB

Samtidig som staten er saksøkt av en rekke tidligere nordsjødykkere som er påført skader under sitt arbeid i Nordsjøen, gjenoppretter nå Dykkerutdanningen ved Høgskolen i Bergen (tidligere Statens Dykkerskole) sitt kurs i såkalt metningsdykking for arbeid som skal utføres på dypt vann. Siden 1996 har ingen slike dykkere blitt utdannet i Norge.

Høy etterspørsel etter nye dykkere er årsaken til at studietilbudet opprettes på nytt.

– Sikkerhet blir viktig
– Vi har fått ekstra midler og holder på å sette i stand utstyret til å starte kurset før sommeren. De første som får tilbudet er personer som allerede i dag arbeider som dykkere, sier studieleder Rune Ingebrigtsen til NTB.

I dykkermiljøet følges den pågående rettssaken mot staten tett. Påstandene om at staten har brutt menneskerettighetene i jakten på oljerikdommen i Nordsjøen er ikke ubestridt. Men mange ser at sikkerheten ikke var temaet som sto øverst på lista i pionertiden. Når nye dykkere nå skal utdannes, vil sikkerheten bli et av hovedtemaene.

– HMS-arbeid (helse-, miljø og sikkerhet) er noe vi vil starte med tidlig på kurset, sier Ingebrigtsen.

Bedre standard
I dag er det lov til å dykke ned til 180 meters dyp, men fagfolk utdannet i Norge de siste årene har ikke hatt lov til å gå dypere enn 50 meter. Oppdrag i Nordsjøen på store dyp har de siste årene i hovedsak blitt utført av utlendinger og de få norske dykkerne som er igjen.

Dykkerlege Jan Risberg jobber både for Forsvaret, NUI (Norsk undervannsintervensjon) og ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Til forskjell fra tidligere, har dykkere i dag godt fungerende tabeller som beskriver hvordan offshoredykking skal foretas.
– Ned til 180 meter har vi standardiserte tabeller som beskriver hvordan man skal trygt skal gå opp og ned. Er det dypere enn 180 meter blir det mer eksperimentelt, og tabellene er ikke så gode, sier Risberg.

Han poengterer at 99 prosent av installasjonene i Nordsjøen ligger grunnere enn maksimaldybden dykkerne kan gå ned til.

380 meter
Nordsjødykkerne som har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene, mener de ble ofret som medisinske forsøkskaniner for at olje skulle opp fra havbunnen og inn til land. Arbeid ble utført helt ned til 380 meters dyp.

– Hva med de få installasjonene som trenger vedlikehold av dykkere, men som ligger godt under grensen på 180 meter?
– Det er nok et problem mange verken vil tenke på eller snakke om, sier Risberg.

Vanskelig
I 2002 ble det foretatt et testdykk for å prøve nye rutiner. Meningen var at man først skulle ned til 250 meters dybde, siden 400 meter. Imidlertid gikk dykket til 250 meter ikke som planlagt, og siden har forsøk på å gå dypere blitt avlyst.

I Oljedirektoratet opplyser de at de ikke har fått noen signaler om at oljeindustrien er interessert i eller har behov for å gå dypere enn 180 meter. John Arne Ask som steller med dykkerspørsmål i direktoratet sier til NTB at det ikke foreligger henvendelser, til tross for at det finnes installasjoner som er mye dypere enn den nedre grensen på 180 meter.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger