Publisert 19. desember 2007

Det er uvisst om eller eventuelt når et svensk-norsk samarbeid om grønne sertifikater kan komme i stand. Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) er likevel optimist.

NTB/petro.no

– Det er først når Sverige får klarhet i hvilke forpliktelser de må påta seg i relasjon til EUs fornybar energi-direktiv at vi kan gå inn i reelle forhandlinger, sier Haga til NTB.

De svenske myndighetene er i samtaler med EU-kommisjonen når det gjelder forpliktelser innenfor fornybar energi og tidligst 23. januar neste år kommer kravene fra EU-hold.

Hvis ikke Sverige og Norge kommer fram til et felles system der produsenter av fornybar energi tildeles grønne sertifikater tilsvarende energimengden de produserer, vil det bli opprettet en nasjonal støtteordning.

Denne avgjørelsen blir først tatt 1. juli neste år.

Møte med Olofsson
– Vi kan ikke utelukke at det kan bli komplikasjoner for Sveriges del når det gjelder hvor store forpliktelser et land kan påta seg, sier Haga som uansett ser lyst på utsiktene etter onsdagens møte med Sveriges næringsminister Maud Olofsson i Stockholm.

Der fikk den norske olje- og energiministeren også omvisning på Värtan kullkraftverk, verdens første kullkraftverk med CO2-fangst.

Selv om ikke testprogrammet i kullkraftverket er avsluttet, er det slått fast at teknologien fungerer. Selskapet som driver verket har tro på en utbygging i full skala i nær framtid.

Tekniske problemer
Haga mener at kullkraftverket er et eksempel på teknologi som virker etter hensikten, og hun ser et eventuelt samarbeid om de grønne sertifikatene som et viktig instrument for å redusere utslippene.

– Når det gjelder de grønne sertifikatene, er det ikke først og fremst forhandlingene som er så vanskelige. Problemene er av teknisk art, sier Haga.

Sammen med Sverige skulle Norge etter planen innføre grønne sertifikater til miljøvennlige produsenter av energi i 2007. Norge v/ daværende Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen besluttet imidlertid i januar 2006 å utsette sin del av avtalen, og etablerte i stedet en nasjonal støtteordning.

Innen vindkraft har støtteordningen ikke utløst et eneste nytt prosjekt.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger