Nye gasstariffer skal styrke ressursforvaltningen

Publisert 27. juni 2013

Olje- og energidepartementet har i dag fastsatt nye, lavere tariffer for fremtidige avtaler om behandling og transport av gass, for størstedelen av gasstransportsystemet Gassled.,- Formålet er å legge til rette for god ressursforvaltning på norsk kontinentalsokkel, skriver Olje- og energidepartementet (OED) i en melding.

– Lavere tariffer i Gassled legger til rette for mer leting, utbygging av flere funn og effektiv ressursutnyttelse på eksisterende felt. Dette er god ressursforvaltning i praksis, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Ifølge OED er vedtaket om nye tariffer en konkret oppfølging av viktige prinsipper i ressursforvaltningen: At transport må sees på som et middel og ikke et mål, og at fortjenesten fra olje- og gassressursene skal tas ut på feltene og ikke i infrastrukturen. Dette er avgjørende for at de samfunnsøkonomisk lønnsomme ressursene skal kunne utvinnes. Samtidig gis eierne en rimelig fortjeneste.

Tariffene for inngåtte transportavtaler endres ikke. Det er inngått transportavtaler for store deler av kapasiteten i Gassled i mange år fremover, som vil gi eierne betydelige inntekter. Disse inntektene berøres ikke av fastsettelsen av nye tariffer. I tillegg vil eierne få inntekter fra nye transportavtaler.

De lavere tariffene er gitt med virkning fra gassåret 2016 (1.10.2016).

– Lavere kostnader for gasstransport styrker konkurransekraften for norsk gass. Samtidig gis eierne i Gassled rimelig fortjeneste, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Departementet har besluttet å opprettholde tariffene for to rørledninger i rikgassområdet, tariffområdene G (Kvitebjørn gassrør) og H (Norne gassrør). De nye tariffene er fastsatt ved endring i tariff-forskriften. Endringen i forskriften trer i kraft 1. juli 2013.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger