Publisert 28. mars 2007

Gazprom vurderer å slippe til utenlandske eiere i et datterselskap i utbyggingen av Shtokman-feltet, skriver en russisk næringslivsavis.

Det vil å så fall bety at utenlandske selskaper ikke får eierandeler i selve lisensen, men i operatørselskapet Sevmorneftegaz. Den utenlandske deltakelsen blir med et slikt grep mindre synlig og dermed politisk mer akseptabel, skriver Dagens Næringsliv.

Artikkelen refererer til den russiske avisa Vedomosti, som samarbeider med britiske Financial Times og amerikanske The Wall Street journal.

Modellen med deling av aksjer i operatørselskapet blir allerede brukt på gassfeltet Urengoy i Vest-Sibir, hvor tyske Wintershall er medeier.

Ifølge seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt er Gazprom totalt avhengig av utlendinger for å gjennomføre utbyggingen av Shtokman-feltet, som ligger 550 kilometer fra land. Selskapet mangler etter hans mening både den erfaringen og organisasjonen som er nødvendig for å kunne gjennomføre en så kompleks utbygging.

Moe mener at eierskap i datterselskap kan være et interessant, men ikke uproblematisk alternativ til partnerskap i selve lisensen. Utenlandske selskaper vil være veldig opptatt av risiko og muligheten til å bokføre reservene i sine regnskaper, sier han til Dagens Næringsliv.

I oktober i fjor kom den overraskende meldingen fra Gazprom om at selskapet ville utvikle Shtokman-feltet alene. Det skjedde etter at Chevron, ConocoPhillips, Total, Statoil og Hydro var tatt inn på lista over mulige partnere i utbyggingen.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger