Publisert 30. mars 2006

Franske studenter sperrer veier og toglinjer i protest mot den omstridte arbeidsloven for unge. President Chirac er under stort press for å løse konflikten.

NTB

Hundrevis av studenter skapte trafikkaos i og rundt flere franske byer torsdag da de sperret veier og toglinjer i en protestaksjon. Studentene krever at regjeringens nye arbeidskontrakt for unge under 26 år blir trukket tilbake.

Studentene gjennomførte aksjoner i og utenfor Paris, Grenoble, Marseille, Montpellier, Aix-en-Provence, Nantes, Angers, Rennes, Lille, Dunkerque og Roanne i morgentimene torsdag. Politistyrker ble etter hvert satt inn for å fjerne studentene.

Studenter og elever opprettholdt også blokaden og okkupasjonen av universiteter og skoler på tross av at utdanningsminister Gilles de Robien har gitt ordre om at lærestedene skal åpnes igjen, om nødvendig ved hjelp av politimakt. Utdanningsdepartementet opplyste torsdag at 556 videregående skoler og 58 av landets 84 universiteter fortsatt er stengt.

Viktig vurdering
Protestaksjonene fant sted bare noen timer før Konstitusjonsrådet var ventet å kunngjøre sin vurdering av arbeidskontrakten torsdag kveld. Rådets ni medlemmer under ledelse av dets president Pierre Mazeaud skulle ta stilling til om loven som innfører den nye arbeidskontrakten, er i strid med Frankrikes grunnlov.

Konstitusjonsrådets vurdering kan få avgjørende betydning for konfliktens videre utvikling. Dersom rådet finner at den omstridte loven er grunnlovsstridig, vil det være et stort nederlag for statsminister Dominique de Villepin og president Jacques Chirac.

De fleste juridiske eksperter spådde likevel at Konstitusjonsrådet vil gi grønt lys til loven, eventuelt med visse reservasjoner. Etter en eventuell godkjennelse har president Chirac ni dager på seg til å undertegne loven slik at den trer i kraft.

Press på Chirac
Ifølge franske medier vil statsminister Villepin be Chirac undertegne loven så raskt som mulig, for på den måten å vise full støtte til statsministeren og regjeringen.

Men Chirac er under press fra flere hold. Regjeringens nummer to, innenriksminister Nicolas Sarkozy, vil at arbeidskontrakten settes på hold inntil det er gjennomført reelle forhandlinger med fagbevegelsen og studentorganisasjonene. Sarkozy regnes som den heteste kandidaten til neste års presidentvalg og en rival til statsminister Villepin, som i en årrekke har vært en av Chiracs nærmeste støttespillere.

Sosialistene i opposisjon og fagbevegelsen presser på sin side Chirac for at han skal benytte seg av sin rett til å be nasjonalforsamlingen vurdere loven på nytt.
Chiracs medarbeidere har antydet at presidenten vil uttale seg etter at Konstitusjonsrådet har gitt sin vurdering.

Ny storstreik
Samtidig fortsetter fagbevegelsen, studentorganisasjonene og den politiske opposisjonen flere felles aksjoner for å stanse arbeidskontrakten som gir arbeidstakere muligheten til å sparke ansatte under 26 år uten grunn i en prøveperiode på to år.

Samtlige partier og fagforbund på den politiske venstresiden er enig om å møtes i nasjonalforsamlingen fredag morgen for å drøfte situasjonen. Deretter skal de komme med en felles erklæring.

Førstkommende tirsdag er det duket for en ny storstreik og omfattende demonstrasjoner. En tilsvarende aksjon tirsdag denne uken samlet ifølge politiet over 1 million mennesker i protesttog over hele landet. Ifølge fagbevegelsen deltok rundt 3 millioner.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger