Publisert 17. april 2007

Hele avtaleverket for lisensene på norsk sokkel har blitt revidert, og mer enn 300 nye avtaler ble i dag signert i Statoils lokaler i Stavanger.,
Tekst og foto: Astri Sivertsen

Fra venstre: Ole Anders Lindseth,
Mette Gravdahl Agerup (OED) og
Per Terje Vold (OLF).

Siden oljealderen i Norge begynte for over 40 år siden har utvinningslisensene på sokkelen hatt egne avtaler som regulerer forholdet til myndighetene og lisensinnehaverne imellom. Disse har sett forskjellig ut i de mer enn 300 aktive lisensene på norsk sokkel.

De nye, standardiserte avtalene regulerer blant annet hvordan utgiftene skal fordeles under leting og drift, og hvor mye som skal avsettes til forskning og utvikling.

De skal gjøre det lønnsomt for operatøren og lisenspartnerne å kutte kostnader, og inneholder også nye regler for pensjonsavtaler og virksomhetsstyring.

– Dette er en forbedring og en modernisering av avtaleverket på norsk sokkel. Det vil gi en betydelig innsparing, ikke minst for den norske stat, sa Ole Anders Lindseth i Olje- og energidepartementet under dagens markering.

I tre år har et 40-talls mennesker arbeidet med å få på plass avtaleverket. Arbeidsgruppen har bestått av folk fra Olje- og energidepartementet og representanter fra oljeselskapene, og har blitt ledet av Oljeindustriens landsforening (OLF).

– Dette er helt unikt i verdenssammenheng. Jeg kjenner ikke til at andre land har gjort noe lignende, sier Per Terje Vold, administrerende direktør i OLF.

Avtaleverket består av samarbeids-, regnskaps- og unifiseringsavtaler. Om lag 100 representanter for oljeselskapene hadde møtt fram i Statoils lokaler for å signere og ta med seg nye avtaler som erstatter de gamle.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger