Publisert 4. februar 2000

– Det haster, sa Shell-direktør Tore Holm da han sparket i gang årets utgave av Offshore drift og vedlikehold-konferansen i Bergen. Det ble et arrangement fullt av fremtidsscenarioer, historiske blikk og gode debatter.

Ingressfoto: Ingrid Hanna

TORE HOLM: Talte om fremtidsutsiktene for ener-
gi og miljø. (Foto: MAIKEN REE)

– Vi må handle nå!, oppfordret direktør for undersøkelse og produksjon i Shell, Tore Holm, under konferansens åpningsforedrag. Holm talte om fremtidens utfordringer rundt energi og miljø, og kom med en appell til folket om å handle før vi står foran en naturkatastrofe.

Holm mente at oljeindustriens miljøutslipp vil skape store problemer, og at bransjen må ta ansvar for å bli renere.

– Vi har to veier vi kan gå for å møte disse problemene; scramble eller bluescreen, sa Holm. Kort oppsummert står det mellom henholdsvis å være etter snar eller føre var.

årets ODV-seminar var den 24. i rekken, og arrangør Norsk Petroleumsforening (NPF)kunne se seg fornøyd med nesten 200 påmeldte, og en godt fylt Grieghall tirsdag og onsdag.

Ikke bra nok
Petroleumstilsynet hadde også funnet veien til årets utgave av ODV. Tilsynsdirektør Finn Carlsen snakket om forventingene til bransjen, og var ikke fornøyd med vedlikeholdsarbeidet som blir utført på den norske sokkelen.

– Vi har endt opp med å gi avslag til noen aktører fordi de mangler kompetanse og ressurser på vedlikeholdsfeltet. Det er ikke vår oppgave å gjøre dette, sa Carlsen under sitt foredrag på ODV.

Det var også ryddet plass for paneldebatt i Greighallen, hvor debattleder Hans Henrik Ramm stilte spørsmålet; Har vi kontroll? Med paneldeltakere fra blant annet Petroleumstilsynet, StatoilHydro og Petoro ble det duket for en god debatt rundt kontrollspørsmålet.

FORSAMLINGEN: Grieghallen var godt fylt med del-
takere til årets ODV. (MAIKEN REE)

Fordelte ansvaret
I lys av utslippet på Statfjord A-plattformen hadde StatoilHydros HMS-leder Gunnar Breivik et høyst aktuelt foredrag om HMS på installasjonene.

HMS-lederen mener at ikke bare StatoilHydro kunne ta skylden i lekkasjen, men også leverandørene og kontraktørene må ta sin del av kaka.

– Dere har også et ansvar i dette. Da jeg leste rapporten fra ulykken oppdaget jeg raskt at ikke alle forskrifter var fulgt av våre leverandører. Statfjord kunne ha havnet på havets bunn. Det er alvorlig, sa Breivik til forsamlingen i Grieghallen.

Eviglevende Ekofisk
Naturligvis dukket temaet om levetidsforlengelse opp under ODV-seminaret, og både Valhall-, Ekofisk- og Gyda-feltene fikk vise hvorfor de har fått leve lenge.

Administrerende direktør i ConocoPhillips, Steinar Våge, ga forsamlingen et historisk blikk på Ekofisk-feltet, samt det fremtidige potensialet.

– Ekofisk representerer fortid, nåtid og fremtid. Vi ser for oss en drift på til sammen 70-80 år, sa Våge under hans Ekofisk-foredrag.

Kontrakt og prosjekt

VEL BLåST: NPFs Ingun Meiler er fornøyd med
årets ODV, som forøvrig også var hennes siste.
(Foto: MAIKEN REE)

Temaet for onsdag var kontraktsfilosofi og nye prosjekter. Første mann ut for å snakke om temaet var Torstein Hole, senior visepresident for StatoilHydro. Forsamlingen fikk høre om StatoilHydros utfordringer ved vedlikehold og modifikasjon, samt hvilke kontrakter selskapet har planlagt fremover.

Også Valhall-feltet er i en fase med levetidsforlengelse, og Dag Løfsgård, performance manager for Valhall re-development prosjektet, la frem grunnlaget for 40 nye år på feltet.

– Vi ser for oss en investering på totalt 14 milliarder kroner i Valhall re-development prosjektet, fortalte Løfsgård.

Lykke på jobben
årets siste foredrag ble levert av professor ved Universitetet i Bergen (UiB), Stig Berge Matthiesen, som kom med noen oppfordrende ord om arbeidstrivsel.

– Med god flyt i arbeidet kan det være ren lykke å være på jobb. Men to ting kan gjøre oss demotiverte; for lite mulighet til å jobbe selvstendig, og for lite tilbakemelding, sa Matthiesen.

Arrangørens siste
Ikke bare var årets utgave av ODV den 24. i rekken. Det var også det siste seminaret som ble arrangert av NPFs Ingun Meiler. Meiler har vært prosjektleder for ODV de siste 19 årene, og har jobbet med konferansen i 21 år til sammen.
– Jeg er godt fornøyd med årets seminar, både med tanke på oppmøte og foredrag, sier Meiler til Oilinfo Weekend.

– Jeg pleier å si at vi låner andre folks hoder, det vil si at vi lener oss på komiteens kompetanse når det gjelder å skaffe foredragsholdere, sier Meiler. Hun påpeker likevel at hun har hatt nok å gjøre i forkant av seminaret.

ODV-arrangøren trer nå inn i pensjonistenes rekker, og overlater ansvaret til NPF-kollega Eli østensen som naturligvis får store sko å fylle.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger