Nyhetsmagasin tror Norge er et OPEC-land

Publisert 4. februar 2013
I det amerikanske magasinet The Economist blir Norge omtalt som medlem av Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC).

,

På Twitter har reaksjonene haglet etter at The Economist-artikkelen ble publisert.

«Fokuset på Norden i Economist er interessant, men beskrivelsen av Norge er overfladisk. De tror vi er medlem av Opec», skrev Kjetil Lismoen (@kjetilLismoen).

«Economist skriver at Norge er OPEC-medlem og synes Helge Lund har for dårlig betalt. Artig sak», skrev Anders Bjartnes (@abjartnes).

Utenkelig
Dag Harald Claes, professor i politisk økonomi ved Universitetet i Oslo, har også sine tanker om utspillet.

– At Norge er medlem av OPEC må være en feilslutning fra The Economists side. Det er utenkelig for Norge å gå inn i et formelt samarbeid i dag, sier han.

På en annen side har Norge et uformelt samspill med OPEC som kan betraktes som usolidarisk av andre vestlige land. Kritikken fra USA har ikke latt vente på seg, selv om samspillet holdes innenfor rammen av utenrikspolitiske tilknytninger som NATO-samarbeidet.

– Det er ingen grunn til å se på Norge som et OPEC-land. Men det er klart at man kan spekulere i hvordan forholdet er. Norge har tidvis opptrådt som om man var medlem av OPEC. Dette var særlig tydelig på midten av 80-tallet, under Brundtland-regjeringen.

– På denne tiden var dette et politisk betent spørsmål. Norge og OPEC-landene hadde, og har fortsatt, felles økonomiske interesser. Samtidig var Norges viktigste allierte, USA, i konflikt med organisasjonen. Amerikanerne likte dårlig at OPEC forsøkte å styre oljemarkedet og protesterte tydelig på Norges bidrag til dette, sier Claes.

I dag har Norge en såkalt «working relationship», hvor man har en jevnlig kontakt med OPEC-landene gjennom ulike fora, blant annet gjennom International Energy Forum (IEF). Her fremmes energidialogen på tvers av tradisjonelle skillelinjer, regionalt og globalt. Per dags dato består Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) av Algerie, Angola, De forente arabiske emirater, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia og Venezuela.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger