Nytt betydelig funn for Statoil

Publisert 19. april 2013

– Dette er high value barrels, sier Statoil om det nye reservoaret på Gullfaks-feltet.,

Statoil har sammen med partner Petoro påvist betydelige tilleggsressurser i Shetland-gruppen/Lista-formasjonen i Gullfaks-lisensen, skriver Statoil i en melding.

Det nye funnet kan inneholde opp mot 150 millioner nye fat fra Gullfaks-feltet, men det er ifølge pressetalsmann Ola Anders Skauby fortsatt noe usikkerhet. Spennet ligger fra 40 millioner til 150 millioner fat. Funnet er ikke gjort gjennom en tradisjonell letebrønn.

– Vi fant det nye reservoaret gjennom perforering av en eksisterende brønn. Vi er nødt til å gå igjennom ytterligere data før vi kan si noe mer om ressursene og oppsidepotensialet, sier Skauby til Petro.no.

Han opplyser videre om at de har gjennomført perforering av en annen brønn også, men at resultatene her ikke er klare ennå.

– Shetland-gruppen og Lista-formasjonen er yngre og noe grunnere avsetninger og har ulike egenskaper enn formasjonene i Brent-gruppen, hvor hovedreservoarene på Gullfaks ligger, heter det i meldingen fra Statoil.

Skauby opplyser videre til Petro.no at hydrokarbonene i og for seg har vært kjent, men at de hittil ikke har blitt utviklet på grunn av dårlig reservoarkvalitet. Men en ny brønntest viser nå gode strømningsrater.

– Dette er olje av en annen kvalitet enn den eksisterende Gullfaks-oljen. Noe av det viktigste med dette, er at oljen lett kan produseres gjennom eksisterende brønner. Dette gjør at kostnadene blir lave. Dette er high value barrels, sier Skauby.

I meldingen skriver Statoil videre:

– Funnet gir nye volumer som raskt kan gi produksjon av høy verdi og gir nye lovende perspektiver for feltet og installasjonene. Dette er et resultat av Statoils strategi for revitalisering av norsk sokkel, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge.

Produksjonsbrønn 34/10-A-8 på Gullfaks A-plattformen der brønntesten er gjennomført, viser nå en høy og stabil produksjon på 7500 fat/dag. Brønnen har produsert nærmere 1 million fat siden desember 2012, opplyses det videre om i meldingen.

– Foreløpige beregninger basert på tolkning, modellering, formasjonstester og prøvetaking i det aktuelle intervallet viser at nye utvinnbare ressurser er i størrelsesorden 40-150 millioner fat oljeekvivalenter, men det er knyttet stor usikkerhet til dette ressursestimatet, heter det.

Rettighetshavere på Gullfaks-feltet er Statoil (operatør) med 70 prosent, og Petoro med 30 prosent.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger