Publisert 4. februar 2000

Industri Energi (IE) og Oljeindustriens Landsforening (OLF) brøt forhandlingene om Landbaseavtalen i går. Partene står steilt mot hverandre fra før.

En rekke offshorebedrifter blir rammet om ikke meklingen mellom Industri Energi og
Oljeindustriens Landsforening fører fram. (Foto: STATOIL)

– Industri Energi finner det uakseptabelt at det ble framtvunget brudd i forhandlingene på et krav der bedriften kravet angår, ikke prioriterte å stille til forhandlinger på arbeidsgiversiden, heter det i en merknad til bruddprotokollen. Forhandlingsleder i IE, Frode Alfheim, er skuffet.

– Vi er skuffet over at OLF ikke ville innfri vårt krav knyttet til bedriften KCA Deutag. Tillitsvalgte fra alle bedriftene innen Landsbase støtter de ansatte i KCA Deutag, sier Alfheim.

– Ikke praktisk mulig
IEs krav om økt skifttillegg samt krav om endringer i arbeidstid og skift, ble det heller ikke enighet med OLF om. IE varsler at hele listen med krav tas med til mekling.

Ifølge OLF har IE fremmet krav som fører til at en ny tariffavtale må etableres for konstruksjon og vedlikehold, i tillegg til kraftig forbedring av skiftgodtgjørelsen.

– Vi kan ikke se hvordan det vil være praktisk mulig å innføre dagsing (arbeidstemponedsettelse med forholdsmessig lønnsreduksjon) offshore, men IE var helt klare i sitt krav. Det ble dessverre som følge av dette brudd i forhandlingene, sier Jan Hodland, OLFs forhandlingsleder.

Landbaseavtalen er en rammeavtale som gjelder Coast Center Base, Helgelandsbase, Mongstadbase, NorSea, Polarbase, Saga Fjordbase og Vestbase. I tillegg gjelder avtalen KCA Deutag Drilling Norge og Solberg & Andersen.

Varsler plassoppsigelse
Også når det gjelder forhandlinger om oljeserviceavtalen, står partene steilt mot hverandre. Forhandlingene endte med brudd tirsdag denne uka.

– Arbeidsgiverne har ikke kommet oss i møte på viktige krav, sier Leif Sande, forbundsleder i IE.
Forbundet varsler at de vil melde om plassoppsigelse for medlemmer i bedriftene Halliburton, Baker Hughes, Geoservice og Oceaneering.

– Vi krever 2-4 arbeidstidsordning for medlemmer som går mer eller mindre faste skift offshore. Det er rett og rimelig at de får samme arbeidstidsordning som andre offshore, som jobber faste skift, mener Bjarte Tveit, hovedtillitsvalgt i Baker Hughes.

IE stiller også ekstra lønnskrav, blant annet tillegg for oljebasert boreslam. Ifølge OLF kom bruddet i forbindelse med arbeidstidsbestemmelsene.

– Forhandlingene strandet på IEs ultimatum knyttet til arbeidstid for ulike grupper offshoreansatte, sier Jan Hodneland, OLFs forhandlingsleder.

– Flere til samme jobb
OLF mener IEs krav om endrede arbeidstid, ville ha ført til en rotasjon som innebærer to uker på og fire uker av, for ulike grupper ansatte innen oljeservice.

– Dette vil bli fordyrende for bedriftene. Kravet innebærer at bedriftene må ansette flere for å få utført samme arbeidsoppgaver som før, sier Hodneland, som synes offshoreansatte allerede i dag har en gunstig arbeidstidsordning.
Hodneland synes IE ikke tar innover seg i den økonomiske virkeligheten.

– Det har vist seg krevende å skape forståelse for nødvendigheten av å dempe kostnadene i en situasjon med fallende oljeproduksjon og usikkerhet i både norsk og internasjonal økonomi, sier Hodneland.

Oljeserviceavtalen omfatter om lag 3.600 arbeidstakere i blant annet bedriftene Schlumberger, Aker Sell Service, Oceaneering, Baker Hughes, Acergy og Halliburton.

Likelønnskamp
6. mai brøt partene også forhandlingene som gjelder avtale om operatør, boring og forpleining. Her krever IE at renholdsoperatører med fagbrev skal løftes til en ny lønnsklasse, på lik linje med mekanikere og elektrikere.

Oppgjøret går til mekling 14. juni. Også andre fagforbund som SAFE og Lederne valgte å bryte disse forhandlingene.

Les også: Får støtte for likelønnskampen

Les også: Catering tas ut ved streik

Les også: Bryte for å løfte lavtlønte kvinner i oljå

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger