Nytt FPSO-samarbeid: Norge + Korea = sant
Thomas Bergstøl
14. desember 2019
Foto: Glenn Stangeland
Nytt FPSO-samarbeid: Norge + Korea = sant
Thomas Bergstøl
14. desember 2019

Denne uken kom nyheten om at norske Kværner og Aker Solutions har inngått en avtale med koreanske Samsung Heavy Industries for felles levering av fremtidige FPSO-prosjekter.

Overordnet skal Aker Solutions ta seg av prosjektering, Samsung fabrikasjon av skrog mens

Kværner skal produsere topside og ta seg av endelig sammenstilling.

Trioen har foreløpig ikke landet noen konkrete utbyggingskontrakter.

– Foreløpig ser vi muligheter, fordi vi mener det vil komme ut prosjekter med FPSO som basis i årene fremover. Denne nye grupperingen har planlagt samarbeid om de mulighetene som eventuelt dukker opp, forteller Torbjørn Andersen, kommunikasjonssjef i Kværner til petro.no.

– Mangler skrog-konkurranse

Skrog produseres som regel utenfor Norge. Andersen mener dette er et resultat av manglende konkurranse fra norske aktører.

– Er dette kontrakts-samarbeidet dermed en erkjennelse av at det ikke går an å bygge skrog i Norge til en konkurransedyktig pris?

– Her kan i alle fall ikke jeg huske sist det var konkurranse om å bygge FPSO-skrog i Norge. Samtlige FPSO-er som jeg kjenner til har skrog levert fra utlandet, og slik vil det nok også være i fremtiden.

– Det vi gjør i denne nye modellen vår er at vi får skrog fra Samsung, mens vi og andre bygger dekk og ellers gjør arbeidet med prosjektering og ferdigstillelse. Totalt sett blir dette både den beste og billigste modellen for utbygging – mener vi.

– Men det å få skrog fra utlandet har aldri skjedd i konkurranse med eller på bekostning av norske leverandører, sier Andersen.

Han vil ikke si noe om samarbeidets økonomiske potensial for Kværner.

– Det vil vi komme tilbake til når vi eventuelt har lykkes med å vinne en kontrakt. Nå har vi etablert en prinsipiell fordeling om roller i prosjektene, så vil økonomien og detaljene i oppgavefordelingen komme når kontraktene landes, fortsetter han.

Har blinket ut prosjekter

Det nye trekløveret skal i all hovedsak konsentrere seg om potensielle prosjekter på den nordlige halvkulen.

– Det er et betydelig antall prosjekter der oljeselskapene har blinket ut FPSO som konsept. Her har vi også blinket oss ut noen prosjektnavn som vi vil posisjonere oss mot, sier Andersen.

– Hvordan kommer dette samarbeidet til å gå i praksis?

– Vi er godt kjent med samarbeid på tvers med andre leverandørbedrifter. Vi har også hatt noe samarbeid med Samsung tidligere, og vi kommer til å bygge videre på erfaringene derfra.

– Vil avtalen på sikt kunne innebære et utvidet samarbeid om andre produkter/leveranser mellom Kværner og Samsung?

– Det blir litt hypotetisk, i første omgang har vi satt oss som mål om å vinne et FPSO-prosjekt. Skulle det bli samarbeid om andre prosjekter mellom oss i fremtiden er noe vi eventuelt må ta senere.