Publisert 7. mars 2007

Allerede om ett år kan det nye norske oljeselskapet få nytt navn. Onsdagens vedtak er bare gyldig fram til ordinær generalforsamling i det nye selskapet StatoilHydro.,NTB

Oljeminister Odd Roger Enoksen (Sp) kunne smile bredt da han møtte pressen i vandrehallen på Stortinget onsdag ettermiddag. Han selv, nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) og ikke minst statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har vært aktive pådrivere og bidratt sterkt til at styrene onsdag vedtok å kalle den nye, norske oljegiganten StatoilHydro.

– Vi har vært i nær dialog med styrene. Det har også statsministeren, som blant annet har deltatt på en del møter og kommet med innspill, sier Enoksen til NTB.

– Det er en god løsning som tar vare på tradisjonene både i Hydro-navnet og i Statoil-navnet, sier Stoltenberg til NRK.

Godt mottatt
Det nye navnet ble stort sett godt mottatt onsdag ettermiddag, men Venstre mener navneløsningen er dårlig og midlertidig.

– Dette er en upraktisk og politikerinspirert løsning, tvunget fram av regjeringspartiene. Dette er ingen god løsning, sier Kvassheim til NTB.

De fleste betrakter navnevalget som en smart og pragmatisk løsning i en periode da det viktigste er å sørge for en smidig og god sammensmelting av Statoil og olje- og gassvirksomheten til Hydro.

– Det er styret i det nye selskapet som har utfordringen med å komme fram til det nye navnet, slik at det nye selskapet fra neste vår starter under et helt nytt navn. Og det føler jeg er en veldig god løsning når vi tar hensyn til at dette nå er en sak som også får den største eierens oppslutning, sier konsernsjef i Hydro, Eivind Reiten.

Kan bli Statoil
Reiten avviser ikke at selskapet til slutt kan ende opp som bare Statoil.
– Det eneste jeg kan si, er at oppdraget til det nye styret er å utvikle et nytt navn og en ny logo, så blir det opp til eierne, inkludert staten, å bestemme om de har gjort en god nok jobb, sier Reiten til TV 2.

Enoksen sier til NRK at staten ikke kommer til å presse gjennom Statoil-navnet på generalforsamlingen om ett års tid, og tror ikke selskapet kommer til å bli hetende Statoil.
Merkevareeksperten Christian Sinding, som er daglig leder i Brand Consulting, mener imidlertid at Statoil kan bli det endelige navnet.

– Jeg tror de fryktet at de Hydro-ansatte ville føle seg underlegne, at de ble slukt opp av et større selskap. Derfor vegret de seg for å kalle selskapet Statoil. Men etter et par års tid, når de Hydro-ansatte er blitt godt integrert i selskapet, kan dette skje uten større problemer, sier Sinding til NTB.

Han har tidligere beregnet kostnadene ved å gi det fusjonerte selskapet et helt nytt navn til 3,6 milliarder kroner.

– Staten avgjør
Senterpartiets Ola Borten Moe i Stortingets energi- og miljøkomité, er på sin side ikke bekymret for at navnet skal bli endret på generalforsamlingen i 2008.

– Nei, det er fremdeles staten som bestemmer, understreker han.

Fusjonen skal være fullført tredje kvartal i år, men selskapets endelige navn blir ikke vedtatt før på ordinær generalforsamling neste år.

Bensinstasjonene kommer til å fortsette under samme navn som i dag, fram til nytt navn og visuelle elementer er vedtatt.

Hydros aluminium- og kraftvirksomhet videreføres under Hydro-navnet.

Arbeidsro
– Beslutningen gir oss arbeidsro, slik at vi kan konsentrere oss fullt ut om en vellykket integrasjonsplanlegging som reflekterer at dette er en fusjon mellom likeverdige parter, sier styrelederne i Statoil og Hydro, henholdsvis Jannik Lindbæk og Jan Reinås.

Det fusjonerte selskapets forretningsområder skal ledes fra Bergen, Oslo og Stavanger. Forretningskontoret skal være i Stavanger med konsernfunksjoner i Oslo og Stavanger.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger