Publisert 1. november 2013

Statoil har besluttet å legge om seilingsmønsteret fra forsyningsbasene i Sør-Norge til plattformene i Nordsjøen.,Vedtaket er resultatet av et flerårig arbeid knyttet til optimalisert bruk av forsyningsbåter og baser. En tilpasning og forenkling av seilingsmønsteret henter dermed ut store besparelser både miljømessig og økonomisk. Det skriver Statoil i en melding.

Besparelsene anslås til å være i størrelsesorden 250 millioner kroner per år og reduksjon av CO2-utslipp er anslått å være 20.000 tonn per år.

– Endringene i dagens seilingsmønster er helt nødvendige for at vi skal være konkurransedyktige framover, sier direktør for Logistikk og beredskap, Gunnar Breivik.

Han legger til at reduserte logistikkkostnader er viktig for å forlenge levetiden til feltene vi opererer da logistikk-kostnadene utgjør ca 10 prosent av driftskostnadene for en installasjon.

Mer kostnads- og miljøeffektivt
Ifølge Statoil er omleggingen er et viktig bidrag i arbeidet med å gjøre driften av norsk sokkel mer kostnads- og miljøeffektiv. Samtidig er målsetningen at installasjonene som forsynes fra de fire basene ikke skal merke at seilingsmønsteret endres. Det har også vært viktig for Statoil å opprettholde aktivitet på alle de berørte basene, men ikke nødvendigvis samme type aktivitet som før.

Omlegging av seilingsmønsteret medfører en endring i aktiviteten på de basene som er berørt.

– Det er viktig for oss at våre ansatte blir fulgt godt opp, og da spesielt ved Ågotnes og Florø. Vi kommer til å bruke tid på å finne gode løsninger for hver enkelt ansatt, sier Breivik.

– Samtidig må vi ha et tett samarbeid med baseselskapene for å se på hvilke tiltak vi, enten hver for oss eller sammen, kan sette igang for å redusere eventuelle negative effekter.

Det kan være flytting av andre aktiviteter som ikke er avhengig av forsyningsbåter, støtte lokale eller regionale utdanningsinitiativ, ytterligere satsing på spesielle områder der basene allerede har et fortrinn og annet.

Etter planen vil hoveddelen av virkningen inntre i løpet av 2015, når vi inngår nye basekontrakter. Vi vil imidlertid bruke den tiden vi trenger for å få alt det praktiske på plass.

Eksisterende seilingsmønster.

Nytt seilingsmønster. (Illustrasjoner: Statoil)

Fått med deg disse sakene?

+

11 letebrønner i sokkelens nye «hotspot» – nå er kampanjen i gang

+

154 brønner skal plugges de neste fem årene – disse kampanjene kommer

+

Girer opp letingen i Barentshavet – opptil ti brønner skal bores i år

+

Odfjell-toppen: – Vi er i starten av en langvarig oppgangsyklus

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger