Publisert 4. februar 2000

Det er Marathon Petroleum som finner oftest når de leter, mens den halvt nedsenkbare riggen «Ocean Vanguard» har funnet hydrokarboner nesten hver gang den har prøvd det siste året.

Det ble gjort rekordmange leteboringer på norsk sokkel i 2009. Så mange som 28 funn ble gjort, men de fleste var av liten størrelse. På toppen av letestatistikken ligger naturligvis Statoil, selskapet gjorde så mange som 12 funn fra april i 2009 til april i inneværende år. Men også noen tørre brønner ble det for den norske oljekjempen. De gangen Statoil derimot treffer sort gull er det ofte Diamond Offshores rig «Ocean Vanguard» som står for jobben. Så mange som sju av ni boringer utført av riggen har påvist hydrokarboner, seks av suksessene er det Statoil som er operatør for. Totalt har «Ocean Vanguard» vært på jobb på 8 boreprosjekter, hvorav de to boringene på Omega Nord Segment 1 og Lower Lunde Snorre utgjør ett prosjekt. Nestemann på lista, «West Alpha» har vært på syv boreprosjekter. Begge holder for tiden på med leteboring.

Travle rigger
Også «Bredford Dolphin», «West Alpha», «Songa Delta» og «Transocean Winner» har hatt mye å gjøre det siste året, og noen har hatt mer hell enn andre. «Bredford Dolphin» har truffet hydrokarboner i fem av sju tilfeller. Blant funnene er Det norske og ExxonMobils Jettafunn sør for Jotun-feltet, og sammen fant de to selskapene også olje på Freke i produksjonslisens 029B.

VNGs første brønn på norske sokkel fikk god hjelp av «Bredford Dolphin», her ble det påvist et lite funn i april i 2009. For Seadrills «West Alpha» har de siste tolv månedene vært travle. Den halvt nedsenkbare riggen har vært på oppdrag for både Statoil, BG, Noreco, Centrica og Nexen.

Halvparten av disse brønnene viste seg å være tørre, mens Statoils Gygrid, BGs Breamprosjekt og Centricas brønn på Fogelberg viste funn av hydrokarboner.

For «Songa Delta» er statistikken tilsvarende, halvparten av de seks brønnene som ble boret av innretningen siden april i fjor viste petroleum. Riggen boret en brønn for Wintershall og en for Petro-Canada, mens resten av jobbene ble utført på oppdrag av Det norske. Oljeselskapet har boret mye tørt på rad i året som har gått, og tre av disse ble utført av «Songa Delta». Et lyspunkt i tilværelsen er derimot den vellykkede avgrensingsbrønnen på selskapets Draupne-funn.

Vellykket Marathon
«Transocean Winner» har tilbrakt mye tid på Luno-funnet for Lundin siden april i fjor. Her har den utført en rekke tester. Når den ikke har hatt svensk arbeidsgiver har den boret for både Statoil, Talisman og Marathon. Det er derimot lite petroleum å spore etter boringene. Både Statoils Quest, Lundins Mon og Luno High samt Talismans Aubrey viset seg å være tørre.

Marathon Petroleum har derimot hatt et vellykket år bak seg. På de to boreprosjektene i forhenværende år, Marihøne og South Kneler/Viper kunne selskapet notere funn. Disse boringene ble utført av henholdsvis «Songa Dee» og «Transocean Winner».

En rigg som bare har vært på bomtur til nå er «Aker Barents». Den halvt nedsenkbare riggen har boret på Geitfjellet for Det norske, på Pumbaa for GdF Suez og på Balder Triassic for Exxon Mobil. Alle uten hell.

Riggene «West Epsilon» og «Scarabeo 5» har boret seg til suksess siden april i fjor. Alle boringer utført av de to på norsk sokkel traff sort gull. Førstnevntes boringer for Statoil på Ragnarrock III og på Sleipner ga funn, og Scarabeo 5s boring på Titan for Statoil kunne også påvise hydrokarboner.

Lite på de små
Flere av de mindre selskapene på norsk sokkel har ikke funnet noe av betydning det siste året. Både Noreco, Nexen, GdF Suez og ExxonMobil har boret en egen brønn siden april 2009, alle uten hell. ExxonMobil har likevel ikke bare dystre tall å vise til, sammen med Det norske har selskapet som nevnt gjort funn på Jetta, Freke og på Eitri.

De fleste av funnene på norsk sokkel er likevel små, og sjeldent kommersielt fornuftige med mindre standardiserte rimelige løsninger og eksisterende infrastruktur er på plass. Også potensielt store Victoria skuffet oljeselskapet Total da de boret avgrensingsbrønn på sensommeren i 2009. Shell-opererte Ormen Lange måtte også se seg nedjustert etter ny analysering av data, her ble det også utført en vellykket avgrensingsboring av Ocean Rigs ‘»Leiv Eriksson» i fjor.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger