Publisert 4. februar 2000

Octio Group har utført vellykede tester av sitt nye permanente system for reservoarovervåkning utenfor Haugesund. De gode resultatene betyr at teknologien nå går over i kommersiell drift.

Overvåkningssystemet er ifølge selskapet selv det mest avanserte overvåkningssystemet som er på markedet i dag. Systemet er en form for firedimensjonell overvåkning, hvor en skyter tredimensjonell seismikk over tid, og sammenstiller informasjonen en får ut for å se endringer i reservoaret over tid. Octios løsning er en såkalt permanent 4D-løsning, hvor sensorene installeres permanent, og man kan dermed få nøyaktige data over tid. Disse dataene kan så brukes til å finne lommer av olje og gass, og brukes til å plassere nye brønner.

GåR FRA FORSKNING TIL KOMMERS: Bjarte
Fagerås og resten av Octio Group tar
REM-teknologien til markedet. (Foto: OCTIO)

Ser i fire dimensjoner
– Dette blir den beste løsningen for mer effektiv olje- og gassproduksjon, tidlige varslingssignaler når det gjelder sikkerhet, samt overvåkning av CO2-lagring og andre miljømessige aspekter, sier administrerende direktør i OCTIO Group, Bjarte Fagerås, i en pressemelding.

Octios system, som har blitt døpt REM, er designet for 25 års levetid og kan brukes på felt på mer enn 2.000 meters dyp. Systemet består av sensorer på havbunnen, og systemet kan også integrere sensorer som gjør andre ting enn bare å overvåke reservoaret, for eksempel forurensings- og miljøsensorer.

– Utviklingen av vårt REM-system har blitt gjennomført på rekordtid og til lav kostnad. Takket være dedikerte ingeniører i Bergen, Houston og Edinburgh med erfaring fra relaterte prosjekter, har vi nå tilgjengelig verdens mest avanserte integrerte system som ikke bare kan hente inn seismiske 4C/4D data, men også er klar for implementering av en rekke fremtidige utvidelser slik at det kan bli overvåkningssenteret for offshorereservoaret. Kravet om 25 års levetid krevde en viss omarbeidelse av konvensjonelle løsninger og nye materialer og nettverksarkitektur måtte implementeres. Parallelt med systemutvikling har vi jobbet med utfordringen med en hurtig og sikker implementering av systemet – noe som er en kostnadsdrivende faktor, særlig for dypvannsinstallasjoner. Vi har til slutt utviklet verdens mest avanserte kvalitetskontroll- og overvåkningsprogramvare for kontinuerlig evaluering av dataene fra det permanente overvåkningssystemet, sier Helge Brandsæter, administrerende direktør i Octio Geophysical.

Ekspanderer
Nå planlegger selskapet å etablere seg i USA og Brasil.

– Denne testen markerer vår overgang fra FoU-selskap til et integrert serviceselskap med fokus på drift og markedsvekst. Parallelt med kommersialisering av teknologien etablerer vi nå kontorer i Houston og Brasil for å styrke vår tilstedeværelse i disse to vekstmarkedene for 4D-operasjoner. I løpet av det siste året har vi sett en sterk og voksende interesse for bedre utnyttelse av olje- og gassreservoarer, og dette er viktig for å kompensere for nedgangen i nye leteområder, samtidig som det er en mer kostnadseffektiv og miljøvennlig løsning, sier Bjarte Fagerås.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger