OD bekrefter oljefunn over Gullfaks-feltet

Publisert 25. april 2013
Statoil meldte forrige uke at de gjennom produksjonstesting av brønn 34/10-A-8 har påvist et betydelig oljevolum. Nå bekrefter Oljedirektoratet (OD) funnet.

,

Oljefunnet er i Shetlandsgruppen/Listaformasjonen, som ligger over Gullfaksfeltet.

Brønnen ble opprinnelig boret i 1987 fra Gullfaks A -plattformen som utvinningsbrønn i Gullfaks , men ble i desember 2012 rekomplettert for en formasjonstest i toppen av Shetlandgruppen over Gullfaks-feltet. Hensikten med testen var å undersøke trykkforholdene og produktiviteten i oppsprukne karbonatbergarter i Shetlandgruppen av kritt alder og i overliggende sandsteiner i intra-Listaformasjonen av paleocen alder. På grunn av overtrykk har sonen i mange år representert en utfordring ved gjennomboring til Gullfaksreservoaret.

Ifølge Oljedirektoratet (OD) viser brønntesten i 34/10-A-8 at den perforerte sonen her har gode strømningsegenskaper, og resultatene indikerer at produksjonen støttes av et betydelig volum. Spor av petroleum i Listaformasjonen er registrert i flere brønner i området, men det har ikke tidligere blitt påvist produserbar olje.

Listaformasjonen består av relativt tynne sandlag med moderate til dårlige reservoaregenskaper.

– Det er knyttet stor usikkerhet til størrelsen på funnet. Foreløpige beregninger basert på modellering, formasjonstester og prøvetaking tyder på utvinnbare ressurser i størrelsesorden 6 – 24 millioner Sm3 oljeekvivalenter, men forekomsten kan være betydelig større, skriver OD.

Det tilsvarer et volum på mellom 25,16 og 150,96 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

Rettighetshaverne lisens 050 vil nå gjennomføre en prøveutvinning for datainnsamling og studier for å avklare potensialet og videre utvikling av disse ressursene. Det kan bli aktuelt å undersøke flere eksisterende brønner på Gullfaks med hensyn til strømningsegenskapene i disse grunnere reservoarene.

Ifølge OD er funnet spesielt interessant fordi det viser at utradisjonelle og tidligere oversette forekomster kan representere store verdier.

Statoil er operatør (70 prosent) med Petoro (30 prosent) som eneste partner.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger