Publisert 4. februar 2000

Oljedirektør Bente Nyland sier at oljeproduksjonen faller raskere enn tidligere antatt. Nå ber hun oljeselskapene starte prosjekt som fører til konkrete tiltak for økt utvinning.

– Hvis vi ikke gjør noe, vil oljeproduksjonen fortsette å falle – og det raskere enn vi tidligere antok, sier Nyland på seminaret «Taktskifte på norsk sokkel», som startet torsdag.

Oljedirektoratet hadde for fem år siden som mål å få til en reservetilvekst på 800 millioner standard kubikkmeter innen 2015.

– Halvveis ute i perioden kan vi konstatere at reserveveksten er langt lavere enn vi hadde håpet på, innrømmer Nyland.
Hun minner både bransjen og samfunnet om at når reservene nedskrives, rammer dette ikke bare oljeselskapene, men fører også til store verditap for staten.

I 2005 antok OD at 75 prosent av veksten måtte komme fra eksisterende felt, men bare 56 prosent av veksten kommer fra feltene, mens resten kommer fra funn som er godkjent eller under utbygging. Store deler av veksten skyldes oppskriving av reserver på grunn av ny kunnskap, bare en liten del skyldes nye tiltak.

– Veien fra beslutning til tiltak er for lang. På 40 prosent av prosjektene skjer det ingen ting. Den vanligste enkeltbeslutningen er dessverre å utsette beslutningene, påpeker Nyland.

Les også: – HMS-krav hindrer økt utvinning

Nylands grafer og plansjer viser at olje- og gassindustrien har ambisiøse planer for økt utvinningsprosjekter, men at det skorter på gjennomføringsevnen.

øNSKER FORTGANG I PROSJEKTENE: Bente Nyland (Foto: MAGNUS VåGEN BIRKENES)

Når ikke målene
– Skulle industrien klare å gjennomføre planene sine, kan vi nå målet. Mye av suksessen handler om boring av brønner, men vi klarer ikke å nå målene. Det er en nedgang på nesten 100 brønner i løpet av de siste fem årene i forhold til planen, påpeker Nyland.

Behovet for boring av brønner er større enn det industrien klarer å gjennomføre, og dermed oppnås ikke produksjonsmålene.

Les også: Statoil vil ta tilbake reservene

– Vi mister reservene og må nedskrive. Heidrun-feltet har vært i fokus i det siste, med nedskriving av reserver. OD har fulgt utviklingen av feltet nøye, og sendte et brev ti operatøren i april med spørsmål om revidert utvinningsstrategi for å snu utviklingen. Feltet har store gjenværende ressurser, og vi forventer at operatøren tar dette alvorlig, sier Nyland.

Må samarbeide
Oljedirektøren oppfordrer også til økt samarbeid på tvers av lisensene, og at noen felt har behov for nytenkning rundt utvinningsstrategi.

– Her vil jeg vise til petroleumsloven, hvor det står at man skal drive utvinning på en mest mulig optimal måte. Det er viktig at alle tar en titt på loven for å friske opp kunnskapene av og til, sier Nyland.

Hun henviser til samarbeidsforumet Force, som arbeider rundt økt utvinning og kunnskapsdeling.

– Vi må få mer aktivitet inn i Force, og å få beslutningstakerne inn i dette. Det er alltid noen som må ta første skritt i et IOR-prosjekt, og sette piloter i gang. Men dersom man samarbeider på tvers av lisensene kan kostnadene bli langt mindre, sier Nyland til Petro.no.

Artikkelen er hentet fra Petro . Både Petro og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger