Publisert 4. februar 2000

Talisman har blitt tildelt Oljedirektoratets pris for økt utvinning. Det er særlig Yme-feltet som har kvalifisert selskapet til prisen.,

YME: Talisman oppnår ny suksess.
(Kart: TALISMAN)

Prisen for økt utvinning, improved oil recovery (IOR), er en anerkjennelse som går til utvinningstillatelser, selskaper, prosjekter eller enkeltpersoner som har bidratt til å skape merverdier på norsk kontinentalsokkel. Talisman får prisen for å ha satset på marginale og modne felt som andre har ment ikke var lønnsomme nok.

Særlig Yme
Oljedirektoratet (OD) skriver at det særlig er selskapets avgjørelse om å gjenåpne Yme-feltet som har gjort at selskapet har kvalifisert seg til utmerkelsen. Feltet ble stengt etter fem års produksjon av Statoil i 2001, men i 2006 overtok Talisman som operatør for lisensen. Ny feltutviklingsplan ble levert i 2007, og feltet skal i produksjon fra 2009.

Statoil hadde en utvinningsprosent på 15 prosent, men Talisman regner med å øke denne til omtrent 35 prosent skriver OD. Feltet bygges ut med høyavviksbrønner og nedihullspumper, og produserbare reserver i Yme anslås til å være rundt 10 millioner kubikkmeter olje. Dette er godt over det som ble produsert mens Statoil var operatør.

Også Varg og Gyda
I tillegg til aktiviteten på Yme, hedres Talisman for sin aktivitet på Varg og Gyda. Varg ble i utgangspunktet operert av Hydro, som ga opp i 2002 etter å ha produsert fem millioner kubikkmeter olje. Ved å bore flere brønner og fortsette med vanninjeksjon og gassløft vil Talisman trolig oppnå en tredobling av reservene, og utvinningsgraden forventes å ligge på 40 prosent. Talisman driver også letevirksomhet for å påvise nye ressurser rundt feltet, blant annet på Lilleulv .

Gyda ble overtatt av Talisman fra BP i 2003, og målet er å produsere feltet lønnsomt til 2020.

IOR-prisen ble delt ut første gang i 1998, og er ment som en anerkjennelse for idérikdom, standhaftighet og risikovilje. Blant tidligere vinnere er Norsk Hydro, Saga Petroleum, Phillips Petroleum Company, Statoil og BP.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger