Publisert 4. februar 2000

I en ny analyse reduserer Oljedirektoratet (OD) volumet på estimerte, uoppdagede ressurser på norsk sokkel kraftig.

«Aker Barents» innfridde ikke forventningene under avgrensingen på Gro i Norskehavet, og OD skriver nå ned ressursanslaget.

I en pressemelding torsdag oppdaterer OD volumet på de gjenværende ressursene på norsk sokkel. Direktoratet skriver ned volumet av de uoppdagede olje- og gassressursene fra 3,3 til 2,6 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) oljeekvivalenter.

OD understreker at den største reduksjonen kan forklares med funn av 400 millioner Sm3 oljeekvivalenter på norsk sokkel siden 2006. Men også andre forhold påvirker reduksjonen.

– Skuffende boreresultat i flere av de viktige letemodellene i dypvannsområdene i Norskehavet er en viktig årsak til reduksjonen av ressursestimatet, påpeker OD, som dermed blant annet referer til Shell sin skuffende avgrensing av Grofunnet i den jomfruelige delen av Vøringsbassenget.

Men Norskehavet er ikke alene om å bli nedjustert. Også de omdiskuterte nordområdene kan inneholde mindre olje og gass enn ventet.

– Videre viste Oljedirektoratets kartlegging utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja lavere prospektivitet enn tidligere antatt, skriver OD i pressemeldingen.

Nordsjøen og Norskehavet
Forrige gang OD oppdaterte det uoppdagede ressursestimatet på norsk sokkel var i 2006. Siden den gang har OD konsentrert seg om å finne ut hvor mye olje og gass det finnes i Barentshavet og øvrige nordområder. Men nedskrivingen av ressursanslaget gjelder hele sokkelen, også Norskehavet og Nordsjøen.

I den mest modne delen av den norske sokkelen, Nordsjøen, reduserer OD det uoppdagede ressursanslaget fra 675 til 565 millioner Sm3 væske. Reduksjonen for gass er imidlertid enda større, fra 500 til 280 milliarder Sm3.

Reduksjonen i estimerte gassressurser er også størst når det gjelder Norskehavet. Her reduserer OD gassvolumet fra 825 til 455 milliarder Sm3 gass, mens væskeanslaget faller fra 370 til 325 millioner Sm3.

– Dette skyldes i hovedsak at gassfunnene i Norskehavet har vært betydelig mindre enn forventet. For Nordsjøen har det i noen letemodeller blitt funnet olje der det var forventet å finne gass, skriver OD.

Uendret i Barents
Den mest utbygde delen av den norske sokkelen, Nordsjøen og Norskehavet, blir altså kraftig redusert særlig hva gjelder gass.
OD har et annet syn på Barentshavet, som de holder tilnærmet uendret siden forrige ressursrapport fra 2009.

– Barentshavet har størst usikkerhet siden en stor del av området ikke er åpnet for leting. Mange av letemodellene er derfor ikke bekreftet. Estimatet ligger mellom 175 og 2.460 Sm3 oljeekvivalenter, påpeker OD.

Ressursanslagene OD nå oppgir er basert på prospektinformasjon fra operatørselskapene samt at OD selv har lagt ned utallige arbeidstimer for å kartlegge disse. Samtidig gir funnhistorie og -størrelse en pekepinn på hva som kan forventes i andre prospekt.

– Historien viser at det gjennomgående rapporteres høyere volumanslag for prospektene enn det som blir funnet, legger OD til.

69 letemodeller
OD deler opp undergrunnen av norsk sokkel i flere geologiske letemodeller. For analysen baserer OD seg på hele 69 letemodeller.

I tillegg kommer forventninger til ukjente, ikke-kartlagte strukturer. Usikkerhetsspennet for analysen er ventet å være innenfor 90 prosent sikkerhet.

– Alle estimater for uoppdagede ressurser er angitt med usikkerhetsspenn. Usikkerheten avtar naturlig med økt kunnskap ved å sammenligne de tre områdene på norsk sokkel, skriver OD.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger