Publisert 14. desember 2007

Kampen mot det verste oljeutslippet i Sør-Koreas historie går fremover, beroliger myndighetene. Men folk i de forurensede kystområdene frykter at livene deres er ødelagt., NTB

Over 25.000 mennesker jobber for å renske opp svarte strender en uke etter at om lag 10.500 tonn olje lekket ut fra supertankeren Hebei Spirit utenfor vestkysten av Sør-Korea. Hittil er 167 kilometer av kysten i Taean blitt tilgriset.

Allerede utslitte opprydningsmannskaper er satt ytterligere på prøve etter at kaldvær har kommet inn over kysten.

Lokale innbyggere deltar også i opprydningsarbeidet og sier de ikke har noe annet å ta seg til, ettersom oljesølet har satt en kraftig stopper både for fisket og turismen i området som er kjent for sine sandstrender.

– Det er ganske så ødeleggende. Det kommer ikke til å være mulig å fiske her på ti år, og da er jeg blitt over 60 år, sier Hong Sung-ku, en av over 10.000 frivillige i opprydningsarbeidet.

Mistet levebrødet
Hundrevis av mennesker som livnærer seg av oppdrett av sjømat, har mistet levebrødet. I alt 339 oppdrettsanlegg er rammet og ytterligere 220 fryktes å bli berørt, melder AP.

– Jeg betalte skolegang til barna mine for pengene jeg har tjent på dette, sier 63 år gamle Kim Soo-ha, som driver med oppdrett av østers.

– Jeg aner ikke hvordan jeg skal leve nå. De sier de ikke får gjort noe med dette på ti år, fortalte hun til Reuters Alertnet tidligere i uken.

En rekke hoteller står tomme, og flere restauranter som er blitt hyppig brukt av turister, har hengt opp skilt i vinduene med påskriften «myndighetene må betale».

Sør-Korea har erklært regionen som et katastrofeområde, men kunne i første omgang ikke tilby mer enn 33 millioner kroner i nødhjelp. Denne uken har myndighetene i tillegg stilt opptil 1,8 milliarder kroner til disposisjon for folk som trenger å låne penger for å redde små bedrifter og oppdrettsanlegg.

Var ikke forberedt
254 båter og skip og 16 helikoptre er satt inn i arbeidet for å forhindre at oljesølet skal nå nye kystområder. Også utenlandske eksperter har nylig ankommet for å hjelpe til.

Myndighetene anklages for å ha reagert for sent etter at Hebei Spirit kolliderte med en kranlekter utenfor kysten av Sør-Korea fredag i forrige uke.

Kystdepartementet innrømmer at det ikke var tilstrekkelig forberedt på en slik katastrofe og at det rette utstyret ikke var tilgjengelig.

– Arbeidet går framover
Kystvakten opplyste fredag at det største oljeflaket ligger i ro rundt 10 kilometer fra den naturskjønne Anmeyon-øya, som er del av en marin nasjonalpark. Opprydningsmannskaper frykter at flaket kan nå øya dersom vinden i området øker, og har lagt ut tre lag med oljelenser rundt kysten.

I det hardt rammede Taean-området, 110 kilometer sørvest for Seoul, er innsatsen mot de største oljeflakene i ferd med å vise resultater, ifølge kystvakten.

– Mesteparten av de større flakene til sjøs er enten blitt løst opp eller fjernet, sier en talsmann for kystvakten.

Miljøorganisasjonen Green Korea United er på sin side bekymret for at kjemikaliene som brukes for å løse opp oljeflakene, kan være helsefarlige for dem som jobber med det.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger