Publisert 22. februar 2008

Odfjell SE avbestiller tolv kjemikalietankere til tre milliarder kroner i Russland, og krever erstatning for lange forsinkelser.

NTB

– Russerne saboterer rett og slett byggingen. Dette kan vi ikke akseptere. Derfor avbestiller vi samtlige tolv skip, sier administrerende direktør Terje Storeng i Odfjell SE til Bergens Tidende.

Det første av skipene skulle ha vært levert fra verftet Sevmask Shipyard i september i fjor.

Storeng begrunner avbestillingene med at russerne stadig forlanger mer penger for å bygge skipene, og bevisst forsinker byggingen.

Det russiske verftet ved Arkhangelsk fikk Odfjell-oppdraget i 2004. Avtalen ble slått stort opp i internasjonal presse, og ble politisk betegnet som et gjennombrudd i det industrielle samarbeidet mellom Norge og Russland.

Byggeoppdraget dreier seg om åtte faste kontrakter og opsjoner på ytterligere fire skip av typen kjemikalie/produkttank på 45.000 dødvekttonn hver.

Totalprisen var i utgangspunktet 500 millioner dollar. I ettertid har bergensrederiet gått med på å betale 544 millioner dollar – rundt tre milliarder kroner – for skipene.

– Russerne forlanger hele tiden mer penger, og nå måtte vi si stopp. Det ser ut som om byggingen faktisk har stoppet opp. Vi er veldig skuffet over verftets manglende respekt for – og vilje til – å etterleve kontrakten, sier Storeng.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger