Publisert 22. september 2008

Med brask og bram lovet utviklingsminister Erik Solheim i fjor høst at Norge skulle slutte seg til EITI, et initiativ for større åpenhet om pengestrømmene i oljeindustrien. Men da saken kom til byråkratene i Olje- og energidepartementet stoppet prosessen opp.

Petro.no

– Jeg vil ikke gi noen skylda for at det har tatt så lang tid. Det er ingen vits å utpeke noen syndebukk her, men dette har vært en tungrodd prosess, sier utviklingsminister Erik Solheim om arbeidet med å implementere EITI-standardene i Norge.

Ett år har gått siden Solheim lovte at Norge skulle implementere EITIs internasjonale standarder for rapportering av betalingsstrømmer i olje og gassindustrien. Siden da er lite gjort.

Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) ble lansert av Storbritannias statsminister Tony Blair i 2002. Målet med initiativet er å få til større åpenhet om pengestrømmene I den internasjonale olje-, gass- og gruveindustrien og at det igjen skal bidra til mindre korrupsjon.
Norge har støttet initiativet både økonomisk og politisk, og vært en pådriver for at ressursrike land i sør skal slutte seg til EITI-prinsippene.

Selv har Norge nølt med å binde seg til EITI. Fram til i fjor høst var regjeringens holdning at Norge burde holde seg utenfor, siden standardene for åpenhet og innsyn her til lands allerede var bedre enn det EITI la til grunn.

Bråstopp i OED
Da Norge høsten 2007 overtok som vertsland for EITIs internasjonale sekretariat gjorde regjeringen en u-sving. Utviklingsminister Erik Solheim lovte at Norge likevel ville bli med.

Men etter at Solheim sa ja ble ansvaret for implementeringen av EITI overført til Olje- og energidepartementet. Siden har prosessen tilsynelatende stått i ro.

OED: – Burde gått raskere

– Det første myndighetene må få på plass er en arbeidsplan. Den er foreløpig ikke påbegynt, bekrefter Anders T. Kråkenes, informasjonsansvarlig ved EITI-sekretariatet i Oslo.

– Jeg er ikke i tvil om at Norge vil implementere EITI og at de vil gjøre det på riktig måte. At Norge slutter seg til prinsippene i EITI vil bli sett på som eksempel til etterfølgelse, sier Kråkenes, som likevel innrømmer at likevel at prosessen har gått sakte.

– Enkelt
Mona Thowsen, leder i åpenhetskampanjen PublishWhatYouPay, var en av dem som jublet for Solheims støtte. Hun har problemer med å forstå hvorfor prosessen skal så lang tid.

– Da utviklingsministeren lovet at Norge skulle slutte seg til EITI fattet han en politisk beslutning, og da er det bare for byråkratiet å følge opp. Hvorfor dette ikke er gjort kan ikke jeg svare på. Men jeg ser ingen grunn til at det skulle ta så lang tid som det nå har gjort, sier Thowsen.

Ifølge Thowsen er prosessen med å implementere EITI-prinsippene såre enkel.

– For å bli EITI-kandidat må landet oppfylle fire tilslutningskrav, fire ganske enkle indikatorer. Det trenger ikke ta lang tid for å få dette til. 23 land har allerede gjort det. Vi mener Norge har hatt mer enn nok tid til å fullføre dette forarbeidet, sier hun.

Problematisk
Men ett år etter Solheims løfte står Norge altså fortsatt utenfor. Thowsen mener det er problematisk.

Hun mener mangelen på framdrift sender feil signal til andre land som vurderer å implementere EITI, for eksempel Brasil eller Sør-Afrika.

– Dette er elementær markedsføring. Du kan ikke be noen om å bruke et produkt som du ikke er villig til å bruke selv. Vi er ikke i tvil om at Norge allerede har gode og sterke mekanismer for åpenhet og et høyt nivå av åpenhet i utvinningsindustrien, men internasjonalt vil en EITI-forpliktelse styrke oss. Først og fremst i kraft av de signalene vi da sender. Vi må unngå at EITI blir sett på som en modell som er definert i nord og tredd over hodet på de i sør. Det unngår vi ved at Norge går foran som det første I-landet og implementerer disse prinsippene, sier Thowsen.

23 land har til nå implementert EITIs prinsipper. Ytterligere ti land har sagt at de vil slutte seg til EITI, blant andre Norge.

Avdelingsdirektør Gro Anundskaar i Olje- og energidepartementet bekrefter overfor Petro.no at EITI-arbeidet har tatt for lang tid og at hun derfor forstår kritikken mot den lange saksbehandlingstiden.

Les: – Burde gått raskere

Ifølge Anundskaas vil OED nå kalle inn til et første interessentmøte med oljeselskaper og frivillige organisasjoner om kort tid.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger