Publisert 6. november 2007

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) avviser at regjeringen har sovet i timen overfor EU når det gjelder CO2-rensing, slik opposisjonen hevder. Torsdag stiller hun kampklar til møter i Brussel.

NTB

– Jeg tok over denne saken for en drøy måned siden og det sto klart for meg da at vi måtte kjøre et aktiv løp, sier Haga til NTB.

Haga møter torsdag ESA-president Per Sanderud, EUs konkurransekommissær Neelie Kroes og EUs energikommissær Andris Piebalgs.

Regjeringens finansiering av CO2-fangst og lagring på Mongstad er det heteste temaet på møtene.

Fare for utsettelse
Haga frykter at en formell behandling av testprosjektet på Mongstad i EFTAs overvåkingsorgan ESA skal spenne bein under den planlagte investeringsbeslutningen i første kvartal neste år.

Ser ESA det nødvendig å undersøke om statens finansiering av prosjektet er ulovlig statsstøtte etter EØS-avtalen, gjør Haga det klart at prosjektet må utsettes. En ESA-behandling vil ta opptil 18 måneder og legger begrensninger på hva som kan settes i gang. Skulle en behandling slå fast at statens milliardfinansiering er ulovlig statsstøtte, vil utbetalte penger i så fall måtte betales tilbake.

– Hvis det settes i gang en formell undersøkelse, er det vanskelig å se at selskapene vi vil ha med, vil ønske å delta så lenge den pågår. Da skaper vi i så fall en vanskelig situasjon, sier Haga.

Regjeringen notifiserte første fase av Mongstad-prosjektet til ESA i sommer og har i det lengste håpet at nye EU-regler for støtte til miljøprosjekter ville sette en stopper for en ESA-undersøkelse.

Alarmklokker
De siste utkastene til det nye regelverket fikk imidlertid alarmklokkene til å ringe i Hagas departement, ettersom de ikke tar høyde for CO2-rensing i tilstrekkelig grad.

– Vi hadde forventet at prosessen i EU ville ha gått raskere, sier Haga, som framførte sin «uro» i saken på et møte i EØS-utvalget på Stortinget 18. oktober.

Uten nytt regelverk på plass vil ESA måtte vurdere prosjektet ut fra gjeldende regler, og da er det, etter det NTB erfarer, trolig at den norske støtten vil kunne klassifiseres som ulovlig.

– Vi er avhengig av oppimot 100 prosent statlig finansiering, sier Haga, vel vitende om at dette er svært vanskelig med dagens regler for statsstøtte etter EØS-avtalen.

Foruten å framføre norske argumenter overfor ESA håper Haga å få nye signaler på når EUs nye regelverk er på plass fra EU-kommisjonen.
– Vi har sett en positiv utvikling når det gjelder fangst og lagring av CO2 i EU, men det er åpenbart uenighet om hvor viktig dette er både innad i kommisjonen og i medlemslandene, sier Haga.

Avviser kritikk
Etter at hun gikk ut med sin uro i Aftenposten forrige uke, har Haga fått kritikk for å hausse opp den mulige konflikten med EU-regelverket om CO2-prosjektene.

Blant annet mener Bellonas mann i Brussel, Paal Frisvold, at Hagas uro er ubegrunnet og at det faktisk er tatt høyde for CO2-rensing i EUs utkast til regelverk for miljøstøtte. Han tror dermed Haga vil bruke EU som unnskyldning for utsettelser som regjeringen må ta ansvar for.
I et møte med Bellona i Norge før avreise til Brussel, sa Haga klart ifra at hun mener det er Frisvold som ikke følger med i timen.

– Frisvold er en EU-lobbyist vi kjenner godt fra før. Jeg spurte Bellona om ikke deres mann i Brussel er mest opptatt av å få Norge inn i EU, sier Haga, som trekker fram en uttalelse fra lederen av konkurranse- og støtteavdelingen i ESA, Amund Utne, i Aftenposten tirsdag.

Der understreker Utne at utkastet til miljøstøtteregler nettopp er generelle i formen.
– Det vil ta tid å avklare dette, rett og slett fordi dette er et helt nytt område. Kommisjonen har ikke ønsket å si klart hvor mye støtte som kan gis til CO2-fangst, fordi man ikke har erfaringer å bygge på, sier Utne.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger