Publisert 4. februar 2000

Jørgen Bjørndalen i ECGroup mener det blir for dyrt.

IKKE NOE FOR NORGE: Jørgen Bjørndalen, rådgiver
i ECGroup, mener offshore vindkraft smaker mer
enn det koster. (foto:MAIKEN REE)

– Man skal rett og slett lete lenge etter en dyrere måte å produsere kraft, fastslår rådgiver i anerkjente ECGroup Jørgen Bjørndalen.

Han mener norske skattebetalere ikke bør subsidiere i hel en industri som ikke er levedyktig.

– Offshore vindkraft koster rett og slett mer enn det smaker. Kraften som vi får ut av offshore vindmøller er svært dyr å produsere, og ikke minst så er det skattebetalerne som kommer til å betale for subsidier til denne teknologien, sier rådgiver Jørgen Bjørndalen i EC Group til Oilinfo Weekend.

Overflødig kraft
Bjørndalen mener det er for tidlig å investere i offshore vindkraft, og at utfallet vil være en haug av overflødig kraft som ingen vil ha.

– Det skjer mye innen offshore vindkraft på kontinentet i disse dager, og kraften som blir produsert her er hensiktsmessig for land som Storbritannia, Tyskland og Nederland, sier Bjørndalen.

Han mener utfallet av offshore vindkraft på norsk sokkel vil være en oppfordring til økt forbruk av strøm. Og vi trenger ikke mer strøm.

Ikke klokt av britene
Storbritannia har tilrettelagt for offshore vindkraft med belønningssystem til produsenter, og gigantiske vindkraftparker er for tiden under konstruksjon. Men Bjørndalen mener satsingen på offshore vindkraft ikke nødvendigvis er et klokt valgt av britene.

– I tillegg har Storbritannia et litt annet energimarked enn oss. Hvis vi ser på britiske husholdninger, så blir de svært ofte varmet opp med gass eller kull. Får de kraft fra offshore vindmøller vil dette være en forbedring. Men vi bruker jo allerede strøm i våre husholdninger, og det er begrenset hvor mye vi kan gjøre for å tilrettelegge for et annerledes kraftmarked, sier Bjørndalen.

Ingen fødselshjelp
Rådgiveren minner om at oljebransjen ikke fikk noen fødselshjelp i form av subsidier fra den norske stat.

– Norge, som ett av verdens rikeste land, vil stå dårligere rustet i framtiden dersom vi hiver penger i offshore vindmøller. Når oljebransjen så sin fødsel i Norge var det ikke en haug med subsidier som ble kastet etter oljeselskapene, mener Bjørndalen.

TRENGER SUBSIDIER: Utviklingen av offshore
vindkraft vil trenge store subsidier for å bli leve-
dyktig. Men er det riktig bruk av skattebetalernes
penger? Her er Sways offshore vindmølle illustrert.
(foto:SWAY)

Ikke i Norge
– Vil det ikke være gunstig for leverandørindustrien å få et nytt bein å stå på, med minskende oppdrag fra oljeindustrien?

– Norge er flinke til å få ting til å virke i havet. Alt som fra før brukes på olje- og gassinstallasjoner kan jo være aktuelt for offshore vindkraft, svarer Bjørndalen.

Men han understreker at leverandørindustrien ikke har noe å hente på hjemmebane.

– Det er helt greit å drive forskning på offshore vindkraft, og dersom leverandørindustrien ønsker å satse på dette så er ingenting bedre,så lenge det ikke subsidieres. I så fall bør de søke oppdrag hos vindparkbyggere utenlands. Man blir ikke konkurransedyktig av å få et klapp på skulderen her hjemme, sier Bjørndalen til Oilinfo Weekend.

Les også: Vindleverandørere flykter utenlands

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger