Ofret LoVeSe for regjeringsavtale

Publisert 1. oktober 2013

Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) forblir stengt for petroleumsvirksomhet, mens Jan Mayen-åpning blir stoppet.,Dette ble klart da de borgerlige i går kveld presenterte sitt regjeringsopplegg for de neste fire årene. Foran den fremmøtte pressen signerte partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre avtalen som danner grunnlaget for at de to førstnevnte kan danne regjering, med de to sistnevnte som støttepartier. Også denne gangen ble det tydelig at en åpning av LoVeSe var noe man lett kunne ofre for å kunne innta regjeringskontorene.

I avtalens kapittel 4 heter det: ”Partiene er videre kommet til enighet om følgende punkter:,…, lkke åpne for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutrede iht petroleumsloven, havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2013-2017, og ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerak eller på Mørefeltene. Det etableres en miljøbase/oljevernbase i Lofoten og Vesterålen.”

Blå kameler
Avtaleteksten står i kontrast til programmene de to kommende regjeringspartiene gikk til valg på:

I Høyres ”Stortingsvalgprogram” står det svart på hvitt at partiet vil: ”Åpne for petroleumsvirksomhet i lovende områder utenfor Nord-Norge, herunder konsekvensutredning av Nordland VI og VII og Troms II med sikte på å åpne disse for petroleumsvirksomhet, men med strenge krav til miljø, sikkerhet og beredskap og til sameksistens med andre næringer.”

I Frps Handlingsprogram: ”Det er viktig å sikre tilgang til nye attraktive letearealer, også i nordområdene. En videreutvikling av sokkelen i nord vil kunne gi et løft til næringslivet i den nordlige landsdelen. FrP vil åpne for konsekvensutredning av Nordland VI, VII og Troms II (havområdene utenfor Vesterålen, Lofoten og Troms) snarest mulig, med den hensikt å åpne for petroleumsvirksomhet.”

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger