Okea kjøper 28 prosent av Statfjord

Foto: Harald Pettersen, Equinor
Publisert 20. mars 2023

Equinor har inngått en avtale om å selge en andel på 28 prosent i PL037 (Statfjord-området) til OKEA med virkningsdato 1. januar 2023.

Det samlede vederlaget er USD 220 millioner, pluss et betinget betalingselement basert på olje- og gasspriser over en 3-årsperiode. En eierandel på 28% i PL037 gir 23,9% i Statfjord Unit, 28% i Statfjord Nord, 14% i Statfjord Øst Unit og 15,4% i Sygna Unit.

– Med denne transaksjonen fortsetter vi å optimalisere vår olje- og gassportefølje, og ønsker en industriell aktør med senfase-kompetanse velkommen inn i Statfjord-partnerskapet. Dette vil bidra til diversifisering og høy verdiskaping fra Statfjord-området i årene som kommer, sier Camilla Salthe, direktør for levetidsforlengelse for felt, FLX.

I desember 2021 inngikk Equinor en avtale med Spirit Energy om kjøp av selskapets andeler i Statfjord-området. Kjøpet resulterte i at Equinor hadde en eierandel på 78,6 prosent i Statfjord Unit, mens Vår Energi hadde den gjenværende andelen. Etter transaksjonen med OKEA vil Equinor ha en en eierandel på 54,7 prosent og forblir operatør for Statfjord-feltet.

Siden produksjonsstart i 1979 har Statfjord produsert mer enn 5,1 milliarder fat oljeekvivalenter og skapt bruttoinntekter på over 1.675 milliarder kroner.

– Vi har fortsatt store forventninger til Statfjord, og ved å utvikle nye måter å jobbe på tar vi sikte på å forlenge levetiden på feltet frem mot 2040 og redusere utslippene med 50% innen 2030, sier Salthe.

Gjennomføring av transaksjonen er betinget vanlig myndighetsgodkjenning, og forventes gjennomført i fjerde kvartal 2023.

Siste fra forsiden

Rødt vil avlyse hele havvindsatsingen

+

Ptil skal granske gasslekkasjen på Melkøya

+

Etter skattepakken: Her er Equinors nye prosjektportefølje på norsk sokkel

Boring avsluttet etter 13 dager – bekrefter at brønnen var tørr

Øker subsidiene til Sørlige Nordsjø 2 – kan få opptil 23 milliarder kroner i støtte

+

PGNiG kjøper seg inn i to funn som snart skal avgrenses

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger