Publisert 11. mai 2006

Igjen er to utenlandske oljearbeidere bortført i Nigerias «oljehovedstad» Port Harcourt. Angrepene mot oljeindustrien i det vestafrikanske landet blir stadig flere.

NTB

Kidnappingen torsdag kom dagen etter at en av sjefene i det amerikanske oljeselskapet Baker Hughes ble skutt og drept i samme by. De kidnappede er ansatt av det italienske selskapet Saipem og ifølge det italienske utenriksdepartementet er minst en av dem italiensk statsborger.
– En gruppe utlendinger ble kidnappet i Port Harcourt by. De hadde væpnet politieskorte, men kidnapperne klarte å få politiet ut av bilene og kidnappet utlendingene, sa en kilde fra oljeindustrien som ba om å være anonym.

Ifølge politisjef Samuel Agbetuyi er detaljene rundt kidnappingen fortsatt uklare. Mellom én og tre utlendinger skal ha blitt kidnappet, men det er ikke meldt om noen drepte, sa han. En person er arrestert, mistenkt for bortføringen.

Politiet og kilder fra oljeindustrien i landet sier imidlertid det dreier som en lokalt utpressingsforsøk og at de allerede i gang med forhandlinger for å få til en løslatelse.

Maktkamper
Port Harcourt ligger i det urolige Nigerdeltaet som er sentrum for landets oljeindustri. Misnøyen blant lokalbefolkningen i området vokser stadig. Svært få lokale får jobber i oljeindustrien, og de får heller ingen andel av oljeinntektene. Samtidig skaper oljelekkasjer store miljøproblemer for befolkningen som stort sett lever av jordbruk.

De militante gruppene som herjer i området, blir imidlertid beskyldt for å overkjøre sivilbefolkningen. Bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet (MEND) og Nigerdeltaets frivillige styrke (NDVF), er de mest kjente gruppene som har stått bak mange av angrepene på oljeselskapene de siste månedene.

Angrepene har ført til en drastisk nedgang for verdens åttende største oljeeksporterende land. Gruppene hevder at de kjemper for lokalbefolkningens rett til å få en del av oljeinntektene, men eksperter mener at de i virkeligheten ikke gjør mye for lokalbefolkningen, og ifølge regjeringen består disse gruppene av unge, arbeidsledige menn som blir leid inn for å utføre angrep som setter regjeringen i et dårlig lys.

Regjeringen setter inn militære styrker mot disse gruppene og det går ofte utover lokalbefolkningen som igjen ender som en av store taperne i et av verdens mest oljerike områder, ifølge Ogu Enemaku ved Nordiska Afrika Instituttet i Uppsala.

Nedgang i markedet
Samtidig spisser den politiske maktkampen seg til før valget i 2007. President Olusegun Obasanjo vil nå forsøke å få endret grunnloven slik at han kan bli valgt for en tredje periode. Det er dermed usikkert om noen av Nigerdeltaets kandidater vil være aktuelle.

Statoil er nå i ferd med å etablere seg offshore i Nigeria. Fra før er blant annet Shell og Hydro involvert i landet.

I 1995 ble Ken Saro Wiva og åtte andre menneskerettighetsaktivister henrettet av den nigerianske regjeringen for sin motstand mot oljeindustrien.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger