Publisert 4. juli 2006

Sykefraværet øker, og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) er bekymret. Nå trommer han sammen partene i arbeidslivet for å be om innspill. Målet om 20 prosents kutt i fraværet er helt i det blå.

NTB

Økningen i sykefraværet bekymrer meg. Det er en sterk økning. Og vi er nesten tilbake der vi var da avtalen om et inkluderende arbeidsliv ble startet. Det er et stort problem, sier Bjarne Håkon Hanssen til NTB.

Redusert sykelønn og karensdager er ikke tema. Arbeidsgivere og arbeidstakere er helt enige om å fortsette samarbeidet om et inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen. Tirsdag møtte arbeidsministeren partene i arbeidslivet for å snakke om hva som kan gjøres.

– Det var et godt møte. Alle ser på dette som en alvorlig situasjon. Nå er vi blitt enig om å gå hver for oss og så finne konkrete forslag om hva vi kan gjøre. Og så møtes vi igjen i september for å diskutere de nye forslagene, sier Hanssen.

YS-leder Randi Bjørgen er godt fornøyd med utfallet av møtet, og sier det er godt å se at statsråden tar sykefraværet alvorlig.
– Utviklingen er alvorlig, men vi har hatt et godt og konstruktivt møte. Bjarne Håkon Hanssen har stor tro på avtalen, sier Bjørgen til NTB.

IA-avtalen stammer fra 2001, og er nettopp fornyet. Avtalen er et trepartssamarbeid mellom staten, arbeidsgiverne og arbeidstakerne for å få ned sykefraværet og øke yrkesdeltakelsen.

Trenden snudd
I 2004 og 2005 var effekten av avtalen god, men tallene fra første kvartal 2006 får varselklokkene til å ringe. Sammenlignet med første kvartal 2005 er økningen på 4,3 prosent.
Det legemeldte fraværet øker, mens egenmeldingene viser en svak nedgang. Økningen er betydelig større blant kvinner enn blant menn. Det er i offentlig sektor tendensen er mest urovekkende, med rundt regnet dobbelt så stor fraværsøkning som i privat sektor.

NAV-reformen
Den helt ferske NAV-reformen innebærer at kontorene for Aetat, sosialtjenesten og trygdeetaten skal slås sammen. Hensikten er også her å få flere i arbeid.

– Det viktige nå er å gå dypere inn i tallene og avdekke flere sammenhenger. Vi er like utålmodige som statsråden, men dette er og blir et møysommelig arbeid, sier Randi Bjørgen.
Da tallene for første kvartal ble lagt fram 22. juni, påpekte arbeidsministeren at offentlig sektor, inkludert helseforetakene, må intensivere oppfølgingen av sykefravær.

Det eneste fylket som kunne framvise en reduksjon i første kvartal, var Aust-Agder, og den var mikroskopisk. Ellers gikk sykefraværet opp over hele landet. Verst var det i Hedmark og Finnmark med henholdsvis 12,2 og 10,9 prosent. Det var også en forskyvning fra kortere til lengre fravær.

Bekymret
NAVO-direktør Lars Haukaas synes økningen i sykefraværet er bekymringsfull, og er usikker på hva årsaken er.
– Turnusbelastningen i helseforetakene må vi se nærmere på. Og jeg har veldig tro på ansvarliggjøring av lederne i forhold til oppfølging av sykmeldte. Det har ført til at færre blir uføretrygdet, men vi ser ikke foreløpig at det virker inn på sykefraværet, sier han.

Også KS-direktør Gudrun Haabeth Grindaker er bekymret over veksten i sykefraværet, som er spesielt sterk i kommunesektoren.
– Men vi ser andre positive trekk, for eksempel er det flere som jobber lenger før de går av med pensjon, sier hun.

Fagsjef Ingjerd Hovdenakk i Unio organiserer sykepleiere og lærere. Hun peker på at det er for lav grunnbemanning i helsesektoren.
– Det øker presset på dem som jobber heltid og kan føre til økt sykefravær, sier hun.

Hun understreker også at sykefraværet har en tendens til å øke når flere kommer ut i jobb. Norge har en høy andel kvinner i yrkeslivet, og kvinner har høyere sykefravær enn menn.
Administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon understreker at sykefraværet går ned i handelsnæringen, mens det øker i omsorgssektoren.
– Vi må jobbe mer målrettet innenfor omsorgssektoren. Det er tungt arbeid, og vi må se hvordan vi kan forbedre arbeidsmiljøet, sier hun.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger