Publisert 5. oktober 2007

Økokrim har bedt om et møte med ledelsen i Hydro og ledelsen i det nye StatoilHydro allerede i neste uke.

NTB

Lederen av Økokrims korrupsjonsteam, statsadvokat Lars Stoltenberg, kan verken avkrefte eller bekrefte om det er tatt ut noen siktelse mot StatoilHydro i forbindelse med Libya-saken i Hydro.

Han sier det foreløpig ikke vil bli kommentert noe som helst utover det Økokrim fredag omtalte i en pressemelding.

Her står det at hensikten med møtet er å få en oppdatert redegjørelse fra begge selskaper om hva som internt er avdekket om saksforholdet knyttet til Sagas og senere Hydros petroleumsvirksomhet i Libya.

Økokrim ønsker også å bli orientert om hvordan selskapene har lagt opp den videre gransking av saken.

Statoil frykter SEC
Det er imidlertid ikke Økokrim StatoilHydro frykter når granskerne nå går gjennom Sagas og Hydros engasjementer med tvilsomme konsulentselskaper. Det er amerikansk lovgiving og Statoils status som «tidligere straffedømt» som plager konsernsjef Helge Lund.

For nøyaktig ett år siden inngikk Statoil et forlik med US Securities and Exchange Commission-SEC, det amerikanske justisdepartementet og statsadvokaten i New York om den såkalte Horton-saken. I kortversjon handlet den om betaling til tvilsomme konsulentfirmaer knyttet til Statoils forretningsutvikling i Iran.

Forliket kostet Statoil 21 millioner dollar, men verre var det at konsernsjef Helge Lund måtte akseptere at Statoil i realiteten ble satt under kontinuerlig oppsyn av amerikanske myndigheter i tre år fremover. Ennå gjenstår to år av denne perioden.

Varslet Warren
Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil bekrefter til NTB at advokat Joe Warren var en av de aller første som ble varslet da ledelsen i det nye selskapet ble klar over at de sammen med Hydros oljeportefølje hadde fått en korrupsjonssak på kjøpet.

Advokat Warren er mannen som i fjor høst ble oppnevnt som «compliance colsultant» for å følge Statoils internkontroll etter at Lund hadde undertegnet det ydmykende forliket i Horton-saken.
– Amerikansk lovgiving er slik at det juridiske ansvaret følger aktivitetene. Dersom det skulle foreligge klanderverdige forhold i den gamle oljedivisjonen i Hydro har ansvaret nå blitt overført til StatoilHydro, sier Aanestad.

Handlet raskt
– Grunnen til at vi handlet så raskt denne gang, er at det i den forrige saken ble brukt mot oss at vi hadde reagert for seint, sier Aanestad.

Som spesielt overvåket hadde vi ikke noe alternativ, selv om saken kom opp på det verst tenkelige tidspunkt.

På spørsmål om hvorfor ikke Libya-saken ble avklart under fusjonsprosessen sier Aanestad at enhver gjennomgang av immaterielle verdier avhenger av hvor godt man kjenner selskapet som man skal fusjonere med.
– Vi kjenner Hydro som et selskap med stor vekt på etiske normer. Kanskje det er forklaringen på at vi først oppdaget saken den 26. september, sier Aanestad.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger