Helge Lund tror på nytt oljehopp

(Foto: Ole Jørgen Bratland/Statoil)
Publisert 9. januar 2015

Tidligere Statoil-sjef Helge Lund håper at oljebransjen i tiden framover ikke gjør kostnadskutt drevet av desperasjon og kortsiktig tenkning, men isteden jobber med programmer som endrer måten å drive på.

Lund tror oljeprisen vil stige igjen, men mener det er kostnadene for nye oljefelt som blir avgjørende. Det melder NTB.

– Olje og gass er råvarer. Historien viser at dette er syklisk. Det vil fortsette, sier Helge Lund til Dagens Næringsliv.

Etter at han sluttet som konsernsjef i Statoil for tre måneder siden har oljeprisen falt fra rundt USD 90 per fat til rundt USD 50 per fat denne uken.

Lund, som begynner i sin nye jobb i britiske BG Group i mars, knytter utviklingen i oljeprisen til kostnadene for å bygge ut nye felt. Han antyder dermed at prisen skal opp, skriver avisen.

– Jeg tror man må tilbake til de fundamentale faktorer over tid. Man må se på den langsiktige marginalkostnaden for å få fram ny produksjon. Det er det som over tid vil avgjøre prisbildet, sier Lund.

Han håper at oljebransjen i tiden framover ikke gjør kostnadskutt drevet av desperasjon og kortsiktig tenkning, men isteden jobber med programmer som fundamentalt endrer måten å drive på.

I likhet med hva blant annet tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten sa til NTB torsdag, mener også Lund at norsk økonomi er robust og i stand til å takle en tid med halvert oljepris, kraftig nedgang i oljesektoren, krise i Europa og varsler om svekket vekst i Europa.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger