IEA tror på oljepris-comeback i 2017

(Illustrasjon: Shutterstock)
Publisert 1. mars 2016

Det internasjonale energibyrået (IEA) er sikker på at oljeprisen skal opp.

IEA presenterer tirsdag sin siste Medium-Term Oil Market Report om utsiktene frem til 2021, under under et oljeprisseminar i Oslo, i regi av Olje- og energidepartementet (OED).

IEA ser ifølge DN tre ulike scenarier for oljeprisen i nær fremtid, basert på i hovedsak hvordan verdens oljelagre vil utvikle seg. Felles for alle scenariene er at oljeprisen skal opp.

– Oljen vil komme tilbake uten tvil, sa sjefen for IEAs oljemarkedsavdeling, Neil Atkinson, under seminaret ifølge avisen.

Dersom oljemarkedet fortsetter å utvikle seg som det gjør, venter IEA at oljelagre øker i 2016, før de vil begynne å gradvis falle i begynnelsen 2017. Det vil lede til en gradvis prisoppgang og balanse i markedet.

Dersom høykostnadsprodusenter, særlig USA, klarer å tilpasse seg lavere priser og holde produksjonen oppe, vil denne balansen ikke skje i 2017, ettersom oljelagrene vil øke betydelig også i 2017. Oljeprisoppgangen vil da la vente på seg, ifølge IEA.

Det siste scenariet ser en økning i oljeprisen allerede i 2016. Dersom høykostnadsprodusenter ikke klarer å opprettholde produksjonen, vil oljelagrene falle dramatisk i 2017, og en raskere prisoppgang vil finne sted.

Aldri vært lavere

Under Offshore Strategikonferansen i Stavanger i begynnelsen av februar, sa Jarand Rystad i Rystad Energy at oljeprisen aldri har vært lavere i forhold til underliggende kostnader enn det den er nå.

Rystad tror at snittprisen i 2017 vil ligge på USD 67 per fat.

Les mer: – Oljeprisen har aldri vært lavere

 

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger