Mindre til eksport i olje-, gass- og maritim- sektor

(Illustrasjonsfoto: Arkiv)
Publisert 6. mai 2015

Eksportkreditt Norge utbetalte i første kvartal eksportrelaterte lån for NOK 5,9 milliarder, og ender første kvartal med en utlånssaldo på NOK 67,6 milliarder, melder selskapet onsdag.

I første kvartal mottok man 57 søknader om finansiering til et samlet søknadsvolum på NOK 15,2 milliarder, en betydelig nedgang i søknadsvolum, og en moderat nedgang i antall søknader sammenlignet med samme periode i 2014.

Utviklingen overrasker imidlertid ikke administrerende direktør i Eksportkreditt Norge Jarle Roth.– Leverandører til offshorenæringen opplever for tiden et krevende marked. Dette rammer oljeservice og leverandørindustrien, så vel som spesialiserte offshore skip og borerigger. Driverne bak nedgangen er primært lavere oljepris, oljeselskapenes kostnadskutt og geopolitisk usikkerhet. Vi ser dette slå inn i våre søknadstall, og forventer et noe lavere utlånsnivå frem i tid, sier Jarle Roth.

Samtidig har svekkelsen av den norske kronen mot utenlandsk valuta, spesielt mot amerikanske dollar, medført en økning i utlånssaldoen i første kvartal på ca. tre milliarder kroner.

– Valutakursen har forbedret norsk leverandørindustris internasjonale konkurranseevne. Vi vil søke å støtte eksisterende låntakere under krevende markedsforhold, og jobbe aktivt sammen med leverandørindustrien for å få fram nye prosjekter, sier Roth.

 

Mer til miljø og industri

Selv om Eksportkreditts tall viser en betydelig nedgang innen maritim sektor og olje og gass-segmentet, viste første kvartal en økning innenfor industri og miljøteknologi. Her økte søknadsvolumet med seks prosent, mens antallet søknader økte med fire prosent, sammenlignet med tilsvarende periode i 2014.

– Fornybar energi og annen industri viste en stabil utvikling gjennom 2014, og utviklingen har vedvart i første kvartal av 2015. Dette viser at det gror godt i fastlandsindustrien, og at flere bedrifter her er klare for å realisere sine eksportambisjoner, sier Jarle Roth.

Roth påpeker også at selskapet arbeider aktivt med å gjøre eksportfinansieringsordningen mer tilgjengelig også for mindre bedrifter, blant gjennom utrullingen av en ny forenklet låneløsning for finansiering av kontrakter opp til NOK 100 millioner, som selskapet tilbyr sammen med GIEK (Garanti-instituttet for Ekportkreditt).

– Løsningen forenkler søknadsprosessen, og gjør eksportfinansieringsordningen bedre tilpasset bedrifter med begrenset administrativ kapasitet. Av søknadene i første kvartal kom 44 prosent av søknadene innen segmentet industri og miljøteknologi fra små og mellomstore bedrifter. Vi har en klar forventning om at forenklede produkter vil medføre økende bruk av eksportkreditter for disse virksomhetene, sier Jarle Roth.

Av antall søknader mottatt i første kvartal 2015 var 56 prosent (Q1 2014: 71 prosent) tilknyttet prosjekter innen olje, gass og maritime næringer, mens 44 prosent (Q1 2014: 29 prosent) var knyttet til finansiering av prosjekter innen industri og miljøteknologi.

73 prosent av selskapets utlånsportefølje var per 31. mars 2015 garantert av GIEK, mens det resterende var garantert av norske banker (14 prosent) og utenlandske banker (13 prosent).

Avdrag i første kvartal utgjorde NOK to milliarder, hvorav NOK 877 millioner var førtidsinnfrielser av lån.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger