Økt omsetning for Aker Solutions

(Illustrasjonsfoto: Aker Solutions/Michal Wachucik)
Publisert 29. april 2015

Aker Solutions omsetning økte med 14 prosent i første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor, styrket av fremgang på store prosjekter fra Angola til Brasil og Norge. Selskapet melder om en omsetning på NOK 8,5 milliarder, opp fra NOK 7,5 milliarder i 2014.

Resultat før renter og skatt (EBIT) falt 22 prosent i 1. kvartal; fra NOK 521 millioner og en EBIT på 7 prosent i 2014 til NOK 409 millioner og en EBIT på 4,8 prosent i år.

Ifølge Aker Solutions er resultatet er påvirket av kostnader for overkapasitet i arbeidsstyrken innen vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO), en avsetning på NOK 52 millioner for å dekke leiekostnader for fraflyttet kontorlokaler, og en avskrivning på NOK 26 millioner innen undervannsteknologi. Videre ble resultatene påvirket av en treg start på året for undervannstjenester, spesielt i Nordsjøen, og noen ”ugunstige utfall av sene stadier av kommersielle diskusjoner om noen subsea-prosjekter.” Denne utviklingen ble delvis motvirket av operasjonelle forbedringer og bedre kapasitetsutnyttelse i engineering -virksomheten. Justert for engangsposter, var EBIT-marginen 5,8 prosent i kvartalet.

Økt ordereserve

Aker Solutions sikret seg nye ordrer for NOK 9 milliarder kroner i kvartalet, inkludert en NOK 4,5 milliarders femårskontrakt fra Statoil for å prosjektering, innkjøp og ledelse assistanse (EPMA) på Johan Sverdrup. Selskapet vant også en ordre fra Statoil for konseptstudier på fremtidige faser av utbyggingen.

Dette bidrar til å øke ordrereserven (backlogen) til NOK 48,3 milliarder ved utgangen av kvartalet, opp fra NOK 39,6 milliarder året før. Omkring to tredeler av etterslepet kom fra prosjekter som skal leveres utenfor Norge.

– Markedene fortsetter å være utfordrende, ettersom mange av våre store kunder er svært nøye med hvordan de bruker sin kapital, sier Luis Araujo, konsernsjef i Aker Solutions.

– Likevel setter vår sunne ordrereserve oss i en sterk posisjon når vi nå går inn i en periode med usikre framtidsutsikter. Vi hadde god fremgang i kvartalet på større prosjekter og drar nytte av forbedringsprogrammer på tvers av virksomheten.

 Fremgang i alle segmenter

Aker Solutions har to rapporteringssegmenter: ”Subsea” og ”Field Design.”

Subsea -inntektene steg 24 prosent i kvartalet sammenlignet med 2014, til NOK 5,1 milliarder. Økningen var hovedsakelig drevet av fremgang på store prosjekter i Angola, Kongo og Brasil. Samtidig var EBIT-marginen relativt stabil, med et marginalt fall fra 7,2 prosent i 2014 til 7 prosent i år.

Omsetningen innen Field Design, som består av tekniske og MMO -enhetene, steg 2 prosent fra året før; til NOK 3,5 milliarder. EBIT-marginen i samme periode gikk ned til 4,4 prosent fra 6,8 prosent, ettersom forbedrede marginer innen tekniske disipliner ble motvirket av svakere MMO -resultater.

Aker Solutions kunngjorde i februar planer om å redusere sin norske MMO -bemanning med opptil 300 ansatte i 2015 gjennom normal avgang, forflytning til andre deler av virksomheten, og oppsigelser. Dette er en videreføring av justeringer iverksatt i fjor da aktiviteten i det norske MMO -markedet falt.

 Lysere på sikt

 

De underliggende faktorene som støtter et positivt syn på offshore- og dypvanns olje- og gassutbygginger på lengre sikt, er fortsatt på plass, mener selskapet.

Aker Solutions vil på sikt tjene på at bransjens fokus skifter over mot mer komplekse offshoreressurser. Aker Solutions opprettholder på mellomlang sikt sin ambisjon om å vokse i sine viktigste markeder, og opprettholde markedsandelene innen i sine kjernevirksomheter; subsea, engineering og MMO. I subsea, er målet å gradvis bevege seg mot samme marginnivå som sine konkurrenter.

Videre er marginene i ingeniørfag forventet å være robuste, mens de er forventet å gradvis komme i MMO.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger