Spenning rundt framtiden for olje og gass

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Publisert 26. oktober 2015

For et år siden la Statoil fram det første kvartalsresultatet etter at oljeprisen begynte nedturen sommeren 2014. De nedslående tallene var kun begynnelsen, skriver NTB.

Konstituert konsernsjef Eldar Sætre la 29. oktober i fjor fram sitt første kvartalsresultat. Det skulle bli det første negative resultatet etter skatt – NOK 4,8 milliarder i minus – siden Statoil gikk på børs i 2001. Hovedårsak var nedskrivninger og fallende olje- og gasspriser. Men ingen av oljeanalytikerne forutså utviklingen i 2015.

– For litt over ett år siden, før oljeprisfallet, anslo banker og analytikere globalt USD 105 fatet for 2015. Hittil i år er fasiten USD 56 per fat, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities til NTB.

Les også: Her er Statoils nye konsernsjef

Rett mann for Statoil

Prisen fortsatte å falle dramatisk da OPEC-landene uventet lot være å kutte i sin produksjon. Planlagte Statoil-prosjekter ville ikke lenger lønne seg. Pågående produksjon gikk i minus. I februar, et kvartal etter sin debut som konstituert toppleder, ble Sætre konsernsjef i Statoil etter Helge Lund.

– Jeg har ikke angret ett sekund på at jeg tok jobben, sa Sætre til Dagens Næringsliv tidligere i oktober.

– Eldar Sætre er rett mann til å lede selskapet nå, med behov for kostnadskutt og lavere investeringer. Han har vært i selskapet i 35 år og gått gradene i selskapet med ulike lederstillinger innen økonomi og finans, sier Omdal.

Statoil lanserte et effektiviseringsprogram som skal gi USD 1,7 milliarder i årlige reduserte kostnader fra 2016 sammenlignet med 2013-nivå. Det er varslet massive stillingskutt, men likevel et høyt aktivitetsnivå:

– Vi har en ambisjon om å produsere like mye på norsk sokkel i 2030 som i dag, sier leder for Statoils medieavdeling, Knut Rostad.

Les også: Statoil leverer et bedre resultat enn ventet

Overraskende solid mot de lave prisene

Ifølge Omdal viste Statoil seg overraskende solid mot de lave prisene.

– Inntekter fra salg av eiendeler gjorde at gjeldsgraden fortsatt bare var 22 prosent ved utgangen av andre kvartal. Selskapet har fleksibilitet til både utsettelse av fremtidige feltinvesteringer og fortsatt nedsalg av eiendeler for å opprettholde utbyttet. Kostnadene har også gått kraftig ned.

Han betegner tidligere kostbare prosjektplaner som «skreddersøm og Rolls-Royce-løsninger»:

– En god illustrasjon er Johan Castberg-feltet der første kostnadsoverslag forutsatte oljepris på nesten 90 dollar fatet. Ved å kopiere tidligere konsepter i større grad, forventer selskapet å få break even- kostnadene under 50 dollar fatet.

Les også: Thina Saltvedt: Oljebunnen ennå ikke nådd

Oljeanalytikerne tror på økt eksport av norsk gass til EU

Valutakurseffekter har også dempet effektene av oljeprisfallet, fordi mye av Statoils kostnader på norsk sokkel er i norske kroner, og dem får man nå flere av for en dollar enn før. Også på inntektssiden har valutakurseffekter hjulpet selskapet i 2015, som er siste år Statoil rapporterer regnskapet i norske kroner.

Oljeanalytikerne er svakt optimistiske når de ser framover. De tror på økt eksport av norsk gass til EU, men det er skjær i sjøen, som konkurranse fra billig, flytende gass fra USA og Australia. Vedtak på klimatoppmøtet i Paris kan også komme til å påvirke oljesmurt økonomi. Omdal tror på gradvis oppgang:

– Vi tror robust vekst i oljeetterspørselen, kombinert med fall i USAs oljeproduksjon og den totale produksjonen utenfor OPEC, gjør at oljemarkedet balanseres i løpet av andre halvår 2016. Brent-prisen blir 65 dollar i snitt for neste år økende til 75 dollar fatet i 2017.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger