Tøft for de store oljeselskapene

Foto:shutterstock
Publisert 14. april 2015

Til tross for store kostnadsreduserende tiltak, forventes Q1 2015 inntjening for de største oljeselskapene, de såkalte ”supermajors,” å bli det svakeste i nyere tid, melder analyseselskapet DW (Douglas Westwood).

Samtidig sier DW at når operasjonelle og finansielle indikatorer for 2014 nå foreligger, viser disse at resultatene blant de 5 største spriker, og at skillet går i Atlanteren. Mens de amerikanske selskapene Exxon og Chevron har kunnet notere seg nettomarginer på henholdsvis 8,3 prosent og 9,1 prosent, var nettomarginene for Shell på mer beskjedne 3,5 prosent, for Total 2 prosent mens BP endte på1,1 prosent.


For små raffineringsvolumer
Noe av forklaringen til forskjellene er at mens Exxon, Chevron og Shell raffinerte volumer tilsvarende henholdsvis 113, 105, og 94 prosent av sin egen produksjon, raffinerte Total og BP henholdsvis 83 og 55 prosent. Disse var dermed mer utsatt for svingningene i oppstrømsvirksomheten, og raffinerte for små volumer til å dratt nytte av den tradisjonelle buffereffekten av nedstrømsaktiviteter i et lavprismiljø.


Shell er sunneste europeer
DW mener Shell synes å være den sunneste blant de europeiske majors, men mangler langsiktige organisk vekstmuligheter. I lys av dette, gir GBP 47 milliarders –budet på BG Group mening: Det vil øke Shells produksjon med 20 prosent og reservene med 25 prosent, og gir også eksponering mot høypotensielle, brasilianske eiendeler.

DW mener også at Exxon og Chevron pga sine gode marginer og høye cashflow vil være godt posisjonert for gjennomføre egne oppkjøp.

 

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger