Unyansert om rigg og jobber

Investeringsbanken Morgan Stanley er usikker, men frykter oljeindustrien globalt kan stå overfor den verste situasjonen på 45 år.
Publisert 19. november 2014

Tallene som ligger til grunn for gårsdagens skrekkmeldinger om 13.500 arbeidsledige som følge av nedgangen i riggmarkedet på sokkelen, er ”unyansert” og ”ekstremt vinklet.” Utregningen av ledighetstallene er basert en formel fra klubbleder Arild Jensen i Safe Klubben i North Atlantic Drilling.

– En tommelfingerregel sier at det går fem landstillinger på å serve én person offshore, sier Jensen til Petro Media News.

– Da tar man med alt; supplybåtene, basene, forpleiningen og leverandørindustrien. Når hele den mobile riggen forsvinner, ryker jobbene bak, sier han. Jensen viser til tall han ble presentert av Aftenbladet, som sier at om ett år fra nå, vil det være 15 rigger færre på norsk sokkel.

– Da blir regnestykket slik: 15 rigger á 180 personer. For hver av disse ryker det fem stillinger på land, altså 13.500, forklarer han.
”Ekstremt vinklet”

Siden både tallet på rigger som skal ut og dermed regnestykket som fører til 13.500 tapte stillinger på land synes urealistisk, har Petro Media News sett litt nærmere på det.

Vi spurte Lars Eirik Nicolaisen, partner i analyseselskapet Rystad Energy følgende:

– «Alle» siterer Aftenbladet på at 15 rigger forsvinner fra sokkelen neste år, og dermed 13500 jobber (med stort og smått/ringvirkninger). Dette tallet (rigger) høres helt urealistisk ut, med tanke på etterslepet på vedlikeholds-/brønnoverhaling/forpliktelser i letelisenser og utviklingsboring. Hva mener du?

– Ja, dette er jo satt helt på spissen. Jeg snakket selv med Aftenbladet, men de har valgt å lage en ekstrem vinkling, sier Nicolaisen. Han forklarer hvordan det norske riggmarkedet sannsynligvis vil se ut neste år:

– Fire rigger forlater sokkelen til fordel for jobb andre steder, disse er: ”West Hercules,” ”Polar Pioneer,” ”West Alpha” og ”West Navigator.” Samtidig er tre rigger er terminert eller lagt i bøya; ”Ocean Vanguard,” ”Scarabeo 5” og ”COSL Pioneer,” oppsummerer han.

– Videre legger de til at ytterliggere 8 enheter går av kontrakt de neste 12 månedene. Dette er jo i seg selv ikke noe dramatisk – de fleste av disse vil få kontrakt.

Det var de 15 riggene som ble lagt til grunn i regnestykket. Så kommer den delen Aftenbladet ikke tok med:

– Samtidig kommer det jo inn rigger, sier Nicolaisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Pavel L Photo and Video, Shutterstock
Foto: Pavel L Photo and Video, Shutterstock

– Fire rigger kommer inn i år, og seks rigger neste år, inkludert ”West Alpha” som kommer tilbake, sier han, men påpeker at bildet er mye mer nyansert enn det.

Legger man Nicolaisens tall til grunn, er altså 7 rigger ute eller på vei ut, mens 8 sannsynligvis blir værende. Samtidig kommer 10 nye rigger inn. Satt på spissen har vi altså ikke 15 rigger i minus, men tre i pluss. Følger man 1:5-logikken det ikke 13.500 jobber som forsvinner, men 2.700 nye jobber under oppseiling.

– stort behov for riggkapasitet
Vi har stilt Oljedirektør Bente Nyland nøyaktig samme spørsmål som vi stilte Nicolaisen.

Nyland er på reise, og har valgt å svare per mail. Her er svaret i sin helhet:

”En gjennomgang OD har gjort av riggsituasjonen på norsk sokkel, viser at bildet er noe mer nyansert. Flere rigger går av kontrakt i 2015. Hvis de forlater sokkelen, vil dette, sammen med riggene som har forlatt, eller vil forlate sokkelen i 2014, utgjøre ca 15 rigger. Samtidig er det omtrent like mange rigger under bygging, som har kontrakt, og som forventes å komme til norsk sokkel i årene fram mot 2017.

Det er også en viktig del av det totale bildet at flere oljeselskap har varslet planer om betydelig effektivisering av boreprosessene. Hvis de klarer dette, vil det redusere borekostnader, frigjøre kapasitet og redusere behovet for rigger framover.

Det er åpenbart at det er en ny fase i riggmarkedet og riggselskapene står overfor et vanskeligere marked i tiden framover.

Det er imidlertid et stort behov for riggkapasitet, både for boring på eksisterende og nye felt, samt til leteaktivitet. OD følger situasjonen nøye. Vi kan ikke akseptere at lønnsomme ressurser går tapt på grunn av de tilstrammingene som nå pågår og er varslet,” sier Nyland.”

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger