Publisert 4. februar 2000

Flere tegn i markedet, blant annet budrunden rundt Statoils intervensjonsrigger, tyder på at markedet er blitt et selgers marked. Men hva skjer med kompetansen?

Bent Mathisen er senior markedsanalytiker innenfor oljeservice. Han er autorisert finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole og innehar en mastergrad i finans fra University of Wyoming. Han har tidligere blant annet vært redaktør og analytiker i Morningstar og økonomisjef innen kommunal sektor. Han skriver kommentarer for PETROmedia som privatperson.
BLIR DYRERE?: Mange snakker om at Statoils Kategori D-rigger blir dyrere enn forventet. (Ill: STATOIL)

Flere medier melder at Statoil har fått en overraskelse ved at riggene de har lagt ut anbud på, og som skal være spesialtilpasset norsk sokkel, blir om lag 20 prosent dyrere enn forventet. Denne prisøkningen kan spise opp deler av innsparelsen Statoil regnet seg frem til ved å bygge disse riggene. Noe av tanken bak bestillingen var å få rigger som var spesialtilpasset behovet på norsk sokkel, og at man dermed ikke betalte for masse ustyr man ikke hadde behov for.

Les også: Slik blir Statoils Cat. D-rigger (Oilinfo.no)

Mens det fortsatt er litt ledig kapasitet i det internasjonale riggmarkedet, dog ikke i Norge, kan det se ut som riggeierne regner med at det vil bli manko på rigger globalt i fremtiden og dermed ikke vil låse seg til å bygge rigger og selge/leie ut disse videre til rater de mener vil bli høyere senere.

Ikke enig om pris
Vi ser det samme i markedet for offshore konstruksjonsfartøy. Også her ser det ut til at kjøpere og selgere har vanskelig for å bli enige om pris. Kjøperne krever store avslag i pris fordi det er mye ledig kapasitet i markedet mens selgerne, overbevist om at markedet vil ta seg opp, ikke er interessert i å selge «rimelig» nå. Et godt eksempel på dette kan være flere av de store undervanns konstruksjonsfartøyene som fortsatt ikke har sikret seg et langtids charter selv om de nå er i drift.

Dette er typisk når vi går fra en nedgangsperiode til en oppgangsperiode i økonomien. Vi forventer at prisene vil stige fremover, for når etterspørselen øker fra sluttkundene, altså oljeselskapene, vil bedriftene nedover i næringskjeden øke prisene deretter.

Mangel på arbeidskraft
I den siste rapporten fra Nav leser vi at det er stor mangel på kvalifisert arbeidskraft (ikke bare i oljebransjen). Dette tilsier at lønningene vil stige kraftigere fremover, samtidig som enkelte bedrifter kanskje må ta på seg færre oppdrag fordi de etter hvert ikke vil ha kapasitet til å utføre jobbene.

Med tanke på at det sitter veldig langt inne for selskaper å si nei til oppdrag grunnet mangel på ledig kapasitet øker betalingsviljen både i forhold til innsatsvarer i produksjonen, men kanskje spesielt i forhold til personell. Når Nav melder at så mye som 13 prosent av bedriftene i Rogaland har alvorlige problemer med å få tak i ansatte med nødvendig kompetanse, må vi anta at de som besitter denne kunnskapen krever økte lønninger både for å bli i nåværende jobb, eller for å bytte.

Lønningene vil øke
Derfor er det å anta at vi vil se en sterk økning i lønningene de neste årene. Selskapene vil overby hverandre for å få tak i arbeidskraft, og arbeiderne, som forstår at her er det bare å ta for seg, vil stå sterkere på kravene om økt lønn. Dette kan gi oss en situasjon hvor lønningene stiger kraftig. Samtidig og kanskje mer alvorlig, kan enkelte selskaper bli fristet til å gå på akkord med sikkerheten fordi de ikke har fått tak i den nødvendige kompetansen de trenger for å utføre jobbene sine.

Selv om man allerede nå føler at kostnadene er begynt å bli høye igjen, vil man kanskje om tre-fire år se tilbake på 2011 som et år da kostnadene var lave.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger