Publisert 8. mai 2017

For halvannet år siden stokket Statoil om på sin kabal for de store rammeavtalene innen vedlikehold og modifikasjoner. Avtaler verdt 24 milliarder kroner ble tildelt og porteføljen delt i to; hovedleverandøravtaler og konkurranseavtaler.

De nye avtalene trådte i kraft i starten av 2016, og nå har Petroleumstilsynet, gjennom en serie møter med leverandørene, identifisert flere utfordringer med den nye ordningen.

Større økonomisk risiko, høyere krav til fortjeneste og lav arbeidstakermedvirkning er blant problemene levererandørene selv har pekt på.

I en fersk rapport skriver Petroleumstilsynet følgende:

  • Både V&M- og ISO-kontraktene innebærer en overføring av økonomisk risiko fra operatør til entreprenør. Dette kan få negative HMS-konsekvenser dersom entreprenøren står i fare for å ikke tjene penger, eller tape penger. Tidspress og redusert tid til risikovurdering, planlegging og ledelse kan bli en konsekvens.
  • Begge typene kontrakter har også et kompensasjonsformat som i stor grad vektlegger effektivitet, og som fungerer ut fra prinsippet om at dess raskere jobben blir gjort, desto høyere blir fortjenesten. Ingen av entreprenørene var mot bruk av slike kompensasjonsformat og flere sa også at brukt rett så kunne slike kompensasjonsformat ha positive HMS-konsekvenser. Brukt feil kan imidlertid slike kompensasjonsformat ha negative HMS-konsekvenser i form av tidspress.
  • I møtene kom det fram at det har vært lite arbeidstakermedvirkning i anbudsprosessen for både V&M- og ISO- kontraktene.

Leveringsplikt, men ikke kjøpsplikt
Det største problemet skal likevel være leverandørenes evne til å vedlikeholde og utvikle kompetanse.

«For entreprenør kan det bli en utfordring å beholde og utvikle kompetansen når det er usikkert om de får oppdrag. Entreprenør har leveringsplikt, men operatør har ikke plikt til å kjøpe. Dette ble trukket fram som den største utfordringen med de nye kontraktene», skriver Ptil.

Ptil mener at HMS-konsekvensene av kontraktene «kan være alvorlige» og varsler ytterligere tilsyn i løpet av året.

Oppsummeringen av møteserien kan du lese i sin helhet her!

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger