Publisert 4. februar 2000

Staten fikk gjennom sitt direkte engasjement på norsk sokkel, Petoro, inntekter på 56 milliarder kroner i første halvdel av 2010. Summen er på nivå med i fjor, men fordelingen er forskjellig.

Det betyr at Statens Pensjonsfond – Utland, populært kalt oljefondet, fikk sprøytet inn 56 milliarder kroner fra statens eierandeler på norsk sokkel i årets første halvdel.

USIKRE På GASSMARKEDET: Marion Svihus og
Petoro er usikre på hvordan de skal tolke
oppgangen i spot-markedet i slutten av første
halvår, men har tro på et godt marked for norsk
gass i Europa på lengre sikt.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Olje opp, gass ned
Siden i fjor har oljeprisene steget kraftig, mens gassprisene har falt. Med andre ord er det oljen som har sørget for at inntektsnivået til Petoro har holdt seg stabilt, selv om væskeproduksjon har falt med 13 prosent, og trolig også kommer til å fortsette å synke.

– Gassprisene vi realisert i første halvdel i fjor var 2,25, mens vi i årets første halvdel har klart 1,63 i snitt, sier økonomidirektør Marion Svihus i Petoro.

– Spotprisene har dog gått opp mot slutten av 1. halvår, men de langsiktige kontraktene er fortsatt lave. Vi er også usikre på hvordan vi skal tolke oppgangen i spot-markedt, sier Svihus.

I første halvdel i fjor utgjorde gassintektene 53 prosent av Petoros inntekter, mens i år er dette falt til 41 prosent. Samtidig har gassproduksjonen økte med 17 prosent.

Påvirket av utbygginger
Fasiten for årets første halvdel blir at Petoro har en kontantstrøm på 56 milliarder kroner i år, en milliard mindre enn samme periode i fjor. Selskapet har også prestert 1,169 millioner fat produserte oljeekvivalenter per dag i første halvdel i år, sammenlignet med 1,149 millioner fat per dag i samme periode i fjor.

– Kontantstrømmen har også blitt positivt påvirket av at det har vært lavere utbyggingsaktivitet. I fjor hadde vi store prosjekter som Gjøa og Ormen Lange i regnskapene, mens det ikke har vært noen nye prosjekter på det nivået så langt i år, sier Svihus.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger