Publisert 7. desember 2006

Tyrkia tilbyr å åpne en havn og en flyplass for trafikk fra Kypros i et forsøk på å hindre at de tyrkiske medlemskapsforhandlingene med EU blir lagt på is.

NTB

En talsmann for det finske EU-formannskapet bekrefter overfor NTB at Tyrkia har kommet med et slikt tilbud, men understreket torsdag formiddag at det var for tidlig å si om det er snakk om noe gjennombrudd i den fastlåste situasjonen mellom EU og Tyrkia.

Detaljene rundt tilbudet var uklare. Ingen av partene ville si om tilbudet var betinget og knyttet opp til motytelser fra EU og Kypros. Tyrkia har tidligere krevd at EU går med på å lette isolasjonen til den selverklærte tyrkiskkypriotiske republikken nord på den delte øya Kypros.

EU-landenes ambassadører møttes i Brussel torsdag for å drøfte tilbudet og forhandlingene med Tyrkia.

Forhandlinger i fare
Tyrkias medlemskapsforhandlinger med EU står i fare for å bli bremset ned eller lagt på is neste uke fordi Tyrkia har nektet å åpne landets havner og flyplasser for trafikk fra Kypros.

Det skyldes den mangeårige striden om den delte øya Kypros. Tyrkia anerkjenner kun den selverklærte tyrkiskkypriotiske regjeringen nord på øya, mens det er den greskkypriotiske regjeringen i sør som representerer landet Kypros i EU.

EU mener det er uakseptabelt at Tyrkia, som prøver å bli medlem av EU, ikke anerkjenner et av Unionens egne medlemsland. Tilbudet om å åpne én havn og én flyplass for greskkypriotisk trafikk, er åpenbart et forsøk på å komme EU i møte.

Det er likevel ingen full innrømmelse, og EU-diplomater var torsdag usikre på om det ville være nok for Kypros, som kjører en svært hard linje over Tyrkia innad i EU.

Avgjørelse neste uke
EU-kommisjonen anbefalte forrige uke at forhandlingene med Tyrkia bør bremses. EU-landenes utenriksministere skal ta stilling til forslaget når de møtes i Brussel mandag.

Dersom de ikke greier å bli enige, er det mulig at EU-landenes stats- og regjeringssjefer får saken på sitt bord på toppmøtet i Brussel torsdag og fredag neste uke, selv om det finske EU-formannskapet ikke ønsker det.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger