Økte utslipp for petroleumssektoren

(Illustrasjon: Arkiv)
Publisert 30. mai 2016

Oppstartsproblemer på Knarr og oppstart av Valemon og Edvard Grieg er hovedårsaken til økningen.

I 2015 ble det sluppet ut 13,5 millioner tonn CO2 fra petroleumsvirksomheten. Det er 400.000 tonn mer enn året før, noe som tilsvarer en økning på tre prosent fra 2014.

Hovedårsaken til økningen er oppstartsproblemer på Knarr-feltet og oppstart av feltene Valemon og Edvard Grieg som ble satt i produksjon i 2015, ifølge Oljedirektoratet.

Totale utslipp av CO2 fra produserende felt som var i drift før 2015 er i samme størrelsesorden som i 2014. Utslippene av NOx er imidlertid redusert med 11 prosent (5.600 tonn). Hovedårsaken er redusert boreaktivitet og bruk av flyttbare innretninger.

Vil stabiliseres på 2015-nivå

Prognose for de neste fem årene viser at CO2-utslippene stabiliseres rundt 2015-nivået, selv om flere nye felt skal settes i produksjon.

Johan Sverdrup-feltet skal forsynes med kraft fra land. Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog vil også få kraft fra land i forbindelse med andre utbyggingstrinn av Johan Sverdrup.

Felles database

Myndighetene har god oversikt over utslipp fra petroleumssektoren i Norge. Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass har etablert en felles database for rapportering av utslipp til sjø og luft fra virksomheten.

Alle operatører på norsk kontinentalsokkel rapporterer utslippsdata direkte inn i denne databasen.

Utslippene kommer stort sett som følge av forbrenning av gass og diesel i turbiner, motorer og kjeler som holder innretningene i drift. Dessuten medfører sikkerhetsfakling av gass utslipp av CO2. I tillegg kommer ventilering og diffuse utslipp av gass og ved lagring og lasting av råolje.

Totale utslipp av nmVOC (volatile oil compounds, oljedamp) var i 2015 på 46.500 tonn, det er 6 prosent mindre enn i 2014. Utslippene av metan (CH4) var 28.900 tonn i 2015, det er 8 prosent mindre enn i 2014.

Utslippene i petroleumssektoren kommer fra innretninger på sokkelen og fra den del av landanlegg som omfattes av petroleumsskatteloven. Disse utslippene blir regulert gjennom blant annet petroleumsloven, CO2-avgiftsloven, særavgiftsloven, klimakvoteloven og forurensingsloven.

Statistisk Sentralbyrå (SSB), som nylig har publisert foreløpige 2015-tall for norske utslipp av klimagasser, inkluderer også utslipp fra den delen av landanlegg som ikke er omfattet av definisjonen over.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger