Økte utslippet på sokkelen i fjor

Publisert 10. juli 2014

Flere brønner og eldre felt sørger for økende utslipp.

,Høy boreaktivitet og aldrende felt førte til at utslippene fra petroleumsvirksomheten økte i 2013, viser Miljødirektoratets tall .

– Stortinget vedtok for over ti år siden målet om null utslipp av olje og miljøfarlige stoff til sjø fra petroleumsvirksomheten. Industrien har oppnådd store reduksjoner i utslipp av miljøfarlige tilsatte kjemikalier, men tallene viser at industrien fortsatt har en jobb å gjøre med oljeholdig vann. Vi utfordrer petroleumsindustrien til å finne smarte løsninger som kan redusere disseutslippene, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Miljødirektoratet i en melding.

Utslippene av oljeholdig vann ligger stabilt rundt 160 millioner tonn per år. I fjor ble det sluppet ut 160, 9 millioner tonn. Mesteparten av dette er produsert vann som følger oljen opp til plattformen, hvor det skilles ut og renses før det slippes ut i havet.

Det er ved produksjon av olje det følger mest vann med opp. Vannmengden vil normalt øke etter flere års produksjon på et felt. Med mange aldrende felt på norsk sokkel, har utslippene per produserte enhet olje økt jevnt, med ca. 30 prosent, siden 2009.

Bildet på utslippene av olje fra dette vannet er tilsvarende. Mengden har vært relativt stabil på rundt 1 600 tonn i året siden 2009, mens utslippene per produsert enhet olje har økt med 54 prosent.

Oljeinnholdet i vannet steg svakt i fjor, men har de siste tre årene endret seg relativt lite.

Utslippene fra boreaktiviteter gikk noe opp fra 2012 til 2013. Det skyldes at det ble boret flere brønner i 2013 enn i 2012. Dette gjelder både produksjonsbrønner og letebrønner.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger