Publisert 4. februar 2000

Avtroppende OLF-direktør Lars Arne Ryssdal mener Lofoten tåler en utblåsning på størrelse med Bravo-hendelsen i 1977 uten langsiktige konsekvenser for miljøet. Direktoratet for naturforvaltning avviser påstandene.

Bravo-utblåsningen startet 22. april, og det tok åtte dager før en klarte å temme den ukontrollerte utblåsningen på Ekofisk-feltet. 9.500 tonn råolje ble sluppet ut. Lars Arne Ryssdal, avtroppende direktør for næring og miljø i Oljeindustriens Landsforening (OLF), mener en slik utblåsning ikke ville ha langsiktige negative konsekvenser om den fant sted midt i Lofoten.

LOFOTEN TåLER UTBLåSNING: Tror Lars Arne
Ryssdal i OLF. (Foto: OLF)

– Ikke skadelig på lengre sikt
– En ukontrollert Bravo-utblåsing midt i lofotfisket, hvor alle uheldige faktorer er til stede, er ikke skadelig for miljøet på lengre sikt, sier OLF-direktøren ifølge Stavanger Aftenblad.

Han mener også at effektene av en utblåsning større enn Bravo ville ha mindre effekt enn det man tror.

– Mer sårbart i nord
En ny rapport fra Direktoratet for naturforvaltning sier derimot det motsatte, og peker på at et oljeutslipp i nord vil gjøre større skade enn tilsvarende utslipp lenger sør.

– Kunnskapen vi hadde fra tidligere tydet på at havområdene i nord er mer sårbare. Etter innhentingen av ny kunnskap, har vi nå fått bekreftet det vi tidligere trodde, nemlig at livet i havet er mer sårbart dess lenger nord man kommer, sier Janne Sollie, direktør for Direktoratet for naturforvaltning, til Aftenbladet.

Direktoratet peker også på at rapporten viser at oppryddingen etter oljesøl vil være vanskeligere i nord på grunn av sterk vind, høye bølger, isdekke, mørketid og dårlig infrastruktur.

– Sannsynligheten for utslipp er mikroskopisk, og i verste fall er konsekvensen av utslipp langt mindre på sikt enn det gis uttrykk for, mener Ryssdal.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger