Publisert 17. februar 2006

Spørsmål rundt olje/gass og fisk dominerte samtalene mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans russiske kollega, Sergej Lavrov, i Moskva fredag.

NTB

Det kom ikke fram noe vesentlig nytt verken om Statoils og Hydros mulige deltakelse i den store Stokman-lisensen i Barentshavet, eller importstansen av norsk fersk fisk til Russland.
Partene drøftet også delelinjeproblematikken i Barentshavet og overfisket som foregår i det samme havområdet.

– Perspektiver
Om samarbeidet om olje- og gassutvinningen i Barentshavet, strakk Lavrov seg så langt som til å si: «Det er perspektiver for samarbeid i Barentshavet», ifølge nyhetsbyrået AFP.
Og han fortsatte: – Selskapene i våre to land ser på lønnsomme prosjekter på energiområdet, innenfor kommunikasjon og høyteknologi.

Jonas Gahr Støres stabssjef, Øystein Bø, sier til NTB at samtalene rundt Stokman-feltet ble en viktig del av samtalen mellom de to utenriksministrene. Det er ventet en avgjørelse om Hydros og Statoils mulige deltakelse i lisensen i mars/april.

Importstansen
Importstansen av fersk fisk, som hovedsakelig dreier seg om laks fra Norge til Russland, ble et annet hovedtema. Både Støre og Lavrov ga uttrykk for et håp om en rask løsning. Det norske Mattilsynet og de russiske veterinærmyndighetene skal møtes igjen. Importstansen ble innført 1. januar etter at russiske myndigheter mente å ha funnet for store verdier av bly og kadmium i laksen.

Det ble gitt uttrykk for at dette først og fremst er en sak veterinærmyndighetene i de to landene må finne en løsning på. Ifølge Bø ga Lavrov uttrykk for et håp om en rask avklaring.

Barentshavet
Overfisket i Barentshavet står høyt oppe på den politiske dagsorden i Norge, og også utenriksminister Lavrov sier at han vil følge opp denne saken politisk.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjorde for omfanget av saken, som er så stort at faktisk en firedel av de totale fiskekvotene kan være ulovlig fanget.
Utveksling av inspektører på båtene ble drøftet som et mulig tiltak for å komme fiskerikriminaliteten til livs.

Begge ministrene var enige om å følge delelinjeproblematikken opp gjennom politiske organer i tiden som kommer.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger