Publisert 4. februar 2000

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea mener dagens oljepris ikke reflekterer de fakta i markedet. Kommer ikke investeringene snart kan vi se en ny kollaps.

THINA SALTVEDT: Nordea-analytikeren håper på
en større etterspørsel i markedet. (foto:NORDEA)

– Dagens oljepris reflekterer ikke virkeligheten, og markedet har for mye olje lagret. Etterspørselen er fortsatt svært svak, og industriproduksjonen har kollapset flere steder i verden, sier Saltvedt til Oilinfo.

Bakgrunnen til de kunstig høye prisene er en generell optimisme om at økonomien er i ferd med å komme seg på bena igjen etter krisen. Andrekvartalsrapportene fra bedrifter er bedre enn forventet, og denne optimismen smitter så over til oljemarkedet.

– Hvis vi ser mot USA, så har det vært store rentekutt, skattekutt, lavere bensinpriser og en forventning om at amerikanerne vil bruke mer penger for å få markedet i gang igjen. Forbrukerne ser mer positivt på økonomien, og arbeidsledigheten har ikke økt så raskt som man trodde, sier Saltvedt til Oilinfo.

Trenger substans
Likevel håper Saltvedt på mer enn bare positive forventinger. Kommer det ikke noe konkret som underbygger dette, vil oljeprisen se nye store kollaps og svingninger.

– Kommer det ikke noen investeringer eller noe som kan bygge opp under denne optimismen vil vi nok se nye nedturer i oljeprisen i løpet av september måned, advarer hun.

OPEC stoppet fallet
Det kraftige fallet i oljeprisen i fjor høst førte til flere kutt i produksjonen fra organisasjonen for oljeeksporterende land, OPEC. Saltvedt tror organisasjonens siste kutt var avgjørende for å stanse fallet i oljeprisen.

– Deres produksjonskutt vil også ha mye å si framover, da man slipper voldsom lagringsoppbygging av olje, sier hun til Oilinfo.

De enorme lagrede mengdene med olje brukes før eventuell ny olje blir kjøpt fra markedet.

75 dollar ut året
Nå håper analytikeren på en høyere etterspørsel etter olje. Fram til dette skjer vil oljeprisen fortsatt være veldig ustabil.

– Jeg forventer at prisen kommer til å svinge kraftig i løpet av året, og ligge på rundt 75 dollar i fjerde kvartal av året, spår Saltvedt.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger