Publisert 9. mars 2006

Kringkastingsrådet vil vurdere om den redaksjonelle friheten er i fare i statskanalen, etter at oljebransjen har bladd opp millionbeløp for en NRK-serie om norsk oljehistorie.

NTB

Neste høst setter NRK i gang sin store serie om oljenæringen. Programmene er laget av et privat produksjonsfirma i Bergen, og halvparten av regningen på 10 millioner kroner er betalt av Oljeindustriens landsforening, Norges Rederiforbund og Teknologibedriftenes landsforening. NRK betaler 5 millioner kroner for serien.

NRK avviser på det sterkeste at oljenæringen har kjøpt seg sin egen TV-serie.
– Vi ønsker å lage en dokumentarserie på godt og vondt. Ingen av dem som er involvert på økonomisiden, har noen som helst redaksjonell påvirkning på det som skal vises, sier Edward Dreyer, leder for eksterne kjøp i NRK til Aftenposten.

Kringkastingsrådets leder, Kjellaug Nakkim, varsler at hun på prinsipielt grunnlag vil ta opp spørsmålet om produksjonsstøtte på et av de første møtene i rådet.
– Dette er et vanskelig tema. Her står det om den redaksjonelle frihet. Jeg vil høre hva NRK har å si om denne serien før jeg vil konkludere om den økonomiske støtten er riktig eller gal. Men det er klart at vi er inne i et grenseland, sier Nakkim.

I tekstreklameplakaten, som er en del av medienes felles etiske regelverk, heter det at nyhets- og aktualitetsprogrammer ikke skal sponses. En programserie om oljehistorien må være på grensen til et aktualitetsprogram, mener generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger